Este OK să nu fiu cel mai bun designer. Important este să mă descurc în sarcinile pe care mi le asum în cadrul firmei.
Totuși, recent, am luat decizia de a modifica site-ul firmei și de a-l face mai minimalist. A fost o provocare. Nu este deloc ușor să transformi un site de companie de software și producție de conținut new media într-unul minimalist, dar am acceptat provocarea pe care mi-am asumat-o.
Un site minimalist trebuie să corespundă, în concepția noastră, următoarelor principii:
-
să conțină un număr minim de imagini (preferabil niciuna, poate doar icons, acolo unde este nevoie sau unde poți transmite mai multe prin intermediul acestora);
-
să prezinte un logo mic, care să nu urle la vizitatori. Discret, subtil, elegant;
-
să fie neaparat responsive;
-
să aibă o navigare structurată și fără prea multe sub-meniuri;
-
să aibă un font ușor de citit, pe diferite ecrane;
-
URL-uri ușor de urmărit;
-
mod light și dark;
-
fără pop-up-uri inutile (deși te poți înscrie la newsletter, dacă dorești);
-
fără ads, fără animații inutile, fără reclame care să te distragă de la scopul vizitei pe site (nu știu pe cineva care să viziteze un site pentru a vedea un ad la un produs de la o altă companie - "hai să intru pe site-ul Ars Technica pentru a vedea reclama aia la cizme!");
-
încărcare facilă și rapidă (dar în mare parte devine un rezultat implicit, în baza celor de mai sus).
OK, ok, dar suntem totuși o companie care produce software și face site-uri pentru clienții noștri. Mulți ar spune că
"vă dau o grămadă de bani pentru un site, nu-mi veniți cu o prostie minimalistă. Vreau o grămadă de design pentru ce plătesc!"
Da... este o concepție învechită și complet gresită. Suntem încrezători în potențialul pe care îl avem și știm că un site care să prezinte ce facem, să scoată în față conținutul nostru, fără o grămadă de înflorituri, este exact ceea ce atrage și pe clienții noștri, cu care ne bucurăm să colaborăm.
Înainte să încep lucrul la modificările CMS-ului nostru, am urmărit atent site-ul firmei lui Jony Ive și Steve Jobs Archive, ambele exemple de design excelent, minimalist, care prezintă exact ce trebuie, cât trebuie. Nimic mai mult, nimic mai puțin.
Sunt totuși și oameni care ar considera, așa cum spuneam și mai sus, un astfel de site, fie învechit sau ciudat, într-o eră când există acces la Internet la viteze incredibil de mari, de pe orice device.
Am analizat cultura și am văzut următoarele aspecte care ni s-au părut interesante (dar nu ne-am identificat, neapărat cu acestea):
-
populația din tări precum Rusia, Republica Moldova, Ucraina, România, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, India și China prezintă trăsături ale unei culturi de epatare. Este normal: populația unor țări (precum - dar nu doar limitat la - cele enumerate mai sus) a fost privată multă vreme de anumite "bogății". Altele au ajuns să dețină bogații recent sau oamenii care formează cultura au ajuns să se îmbogățească recent și acum suntem în cultura de show-off. Asta se regăsește, implicit, în tot ce facem: de la design-ul locuinței, la hainele pe care le purtăm, la autoturismele pe care le conducem, la... site-urile pe care le deținem (și de la care ne inspirăm);
-
ne apropiem de (sau tranzităm) o perioadă de criză, de incertitudine. Ritmul alert ne crează o stare de agitație, iar acest lucru se regăsește, implicit în design și modul în care "consumăm" acel design. Nu poți, agitat fiind, să concepi un design liniștit, simplu, minimal.
Cultura aceasta, menționată mai sus, împiedică, fie și subtil, un design minimalist. De ce să nu arătăm și pe site-ul nostru, de ce suntem buni, ce putem? Răspunsul este simplu: KISS (Keep it Short and Simple) works! DRY (Don't Repeat Yourself) works! YAGNI (You Aren't Gonna Need It) works! Nu vrei să încurci, să distragi atenția, să deranjezi. Noi vrem să oferim informație utilă, concisă, la timp, exact ce, unde și cât trebuie. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Pentru că putem!
Am fost și noi "vinovați", recunosc asta, de "prea mult". Acum ne-am format identitatea și nu mai trebuie să aratăm ca site-urile acelea care au câte un banner în fiecare loc gol din layout. Arată frumos... pentru un brad de Crăciun, dar de multe ori nu mai știi unde este conținutul propriu-zis.
Ce am lăsat pe noul layout (la bază este același CMS, proprietar, al Burzcast):
-
cine suntem și ce am făcut (nu mai este nevoie de o pagină "Despre");
-
ce facem pentru firma ta (serviciile noastre);
-
conținutul new media pe care îl producem (podcast-uri, conținut video și articole).
Ne poți contacta foarte ușor, te poți înscrie la newsletter și poți naviga simplu prin oferta noastră.
Ne bucurăm foarte mult că am reușit să creștem și să întelegem că nu trebuie să epatezi pentru a avea clienți de calitate. Ne-a surprins să descoperim că exact aceste trăsături au atras atenția unui alte categorii de potențiali clienți care au înteles, la fel ca noi, ca mult nu înseamnă întotdeauna mai bine.
Spor la succes,
