Cărțile electronice

Sunt un fan al cărților în format electronic. Nu .PDF-uri ci orice format care „curge” elegant pe un ebook reader cum este Kindle. PDF-urile sunt mai greoi de citit și urmărit pe un ebook reader normal, iar de pe ecranul unui PC sau laptop nu aș vrea să citesc prea mult timp. Același principiu e valabil și pentru tablete, care tot datorită iluminării din spate a ecranului provoacă oboseală ochilor pe perioada citirii.

Articol de Razvan

Publicat în

DSCN0312Sunt un fan al cărților în format electronic. Nu .PDF-uri ci orice format care „curge” elegant pe un ebook reader cum este Kindle. PDF-urile sunt mai greoi de citit și urmărit pe un ebook reader normal, iar de pe ecranul unui PC sau laptop nu aș vrea să citesc prea mult timp. Același principiu e valabil și pentru tablete, care tot datorită iluminării din spate a ecranului provoacă oboseală ochilor pe perioada citirii. Șiți că atunci când suntem concentrați asupra unui lucru pe care ne fixăm privirea uităm să clipim („să facem refresh la ochi”, cum ar spune un coleg), iar dacă adăugăm la asta și iluminatul puternic al ecranului, clar avem un potențial risc de a purta ochelari sau de a ne mări dioptriile. Prefer, deci, un mediu apropiat de hartie și aici intervin ebook readerele, a căror tehnologie eink (cerneală electronică) nu obosesc ochiul mai tare decât o carte obișnuită. fredaAm încercat de-a lungul timpului să citesc de pe un HTC HD7, cu al său ecran mare, care abia încape în buzunarul pantalonilor, cu readerul Freda (minunat soft pentru astfel de terminale), dar și cu un ecran cu background negru și text alb, tot sesizam oboseala ochilor după cateva pagini citite. Ceea ce mulți nu știu este faptul că și atunci când ecranul are un background negru, un LCD/OLED tot folosește iluminatul din spate, altfel ecranul ar părea complet stins.

Primul ebook reader: Prestigio PER3162BN

DSCN0309Primul meu ebook reader a fost un Prestigio PER3162BN care, pe langa posibilitatea citirii cărților într-o multitudine de formate, permitea și audiția de .MP3-uri. Dispune de husă din mușama (piele ecologică) și un set de căști nu prea strălucite, cu foarte multe joase (până la nivelul la care ai impresia că ți s-au înfundat urechile la orice sunet de percuție dintr-o melodie) și cu un set de cărți gratuite din literatura universală. Managementul acestui ebook reader îl realizez cu Calibre, unul dintre cele mai bune soft-uri pentru colecția de cărți în format electronic. De altfel, tot acest Calibre îl utilizez și pentru Kindle. Dezavantajul readerului de la Prestigio este că nu dispune de un sistem de management al contului sau de un sistem de achiziție online și sincronizare prin WiFi, cum am la Kindle, însă permite audiția de MP3-uri, ceea ce este un avantaj față de Kindle-ul personal, care deși dotat cu WiFi nu „știe” .MP3-uri. Astfel, pentru podcast-urile și audiobook-urile preferate, trebuie să transport cu mine și un batrân, dar minunat Microsoft Zune (cărămida de 30 de GB). Încă îmi pare rău că Microsoft au renunțat la MP3 playerul lor și nu aș da niciodată, pe nici un alt MP3 player, Zune-ul meu. Revenind la Prestigio, ebook readerul din posesie permite un flow mai curat, elegant și plăcut al textelor în format .PDF, decât la Kindle, unde scroll-ul prin pagini este destul de neplăcut. Să spunem că pentru un .PDF este mai bună o tabletă. Totuși, am pățit ca ebook readerul Prestigio să se blocheze chiar în timp ce încerca să deschidă un număr digital din MSDN Magazine, la care sunt abonat. Singura soluție la problema blocării a fost un reset prin orificiul special conceput în acest sens.

Problema Prestigio-ului

Deși l-am cumpărat de la magazinul meu preferat, eMag, ebook readerul de la Prestigio a avut, se pare un defect: la un moment dat butonul de on/off a rămas înțepenit în interiorul corpului carcasei acestuia, fără posibilitatea de a-l extrage de acolo. Am fugit cu el la eMag si după 2 săptămâni aveam unul nou la dispozitie. Acest lucru se întâmpla în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Al doilea ebook reader: Amazon Kindle WiFi

DSCN0303În timpul în care ebook readerul Prestigio „făcea naveta” între Cluj și București, m-am hotărât să achiziționez și un ebook reader Amazon Kindle, generația a 4-a, cu WiFi, modelul nou, negru. De la primul contact cu acesta am constatat atenția la detaliu pe care cei de la Amazon au avut-o în momentul în care au decis să realizeze aceste readere. Ca în reclama acestuia de pe site-ul amazon.com, readerul, fără husă sau copertă încape ușor în buzunarul unei perechi de jeanși masculini. Totuși nu recomand, fiind destul de nerezistent la masa exercitată de posteriorul vreunul cititor uituc. Revenind la chestii serioase, pot spune că acest Kindle, odată înregistrat în sistemul Amazon, permite unui utilizator să achiziționeze cărți în format electronic direct de pe amazon.com. Și astfel a început o vânătoare de cărți pentru mine: ce cărți să cumpăr, care sunt reducerile, etc.. Probleme, wishlist-uri și oferte. Am găsit un număr mare de cărți fantasy pe care doream să le citesc, dar nu aveam de unde să le achiziționez, cărți de specialitate (cărți din domeniul IT – programare, cărți de business, management, marketing și multe altele cu care mi-am umplut 1.5 GB din cei 2 GB pe care îi pune la dispoziție ebook readerul). Am aflat apoi că pot să mă abonez la reviste distribuite digital prin intermediul rețelei Amazon. Astfel mi-am făcut repede câte un abonament la GameON și la PCMag. Prima dintre ele este o revistă de gaming din UK, cea de-a doua fiind o revistă cunoscută pe vremuri și la noi în țară, PC Magazine, din SUA. Totuși, datorită locației, nu am reușit șă mă abonez la alte reviste de gaming sau business.

Automatizare și reviste personalizate

De multe ori în timpul navigării mele pe diverse site-uri de profil, întâlnesc diverse articole interesante. Pe unele le scot din RSS-uri sau din twitturile celor pe care îi urmăresc pe această reța de microblogging. După cum am scris mai sus, nu îmi place să citesc de pe monitor și, ca să fiu sincer, de cele mai multe ori nici timpul, nici locația nu îmi permit această activitate. Astfel am aflat despre 2 servicii gratuite, utile: Instapaper și Readability. Ambele servicii funcționeaza similar: trimiți un articol, serviciul îl prelucrează și îl convertește într-un format elegant, text și imagine, fără reclame sau alte elemente care distrag atenția de la lectura propriu-zisă. Articolele astfel convertite pot fi citite și online sau trimise către adresa de e-mail a Kindle-ului meu, după ce în prealabil am introdus în whitelist adresa de la care trimit e-mail cele două servicii. Astfel, după ce am activat serviciile și am instalat add-inurile/extensiile și bookmarklet-urile aferente, dacă găsesc un articol interesant, îl trimit către Readability (preferatul meu) și în fiecare seara, la ora 19:00 primesc articolele pe care doream să le citesc, într-un format elegant, gen revistă personalizată, cu tot cu data articolului și cuprinsul „revistei”. Pot naviga în liniște printre articole și nici nu îmi bat capul ce se întâmplă în spate. Îmi place un articol de pe un site, un review, un post pe blog… clic și acesta aterizează frumos formatat pe Kindle-ul meu în cursul aceleași zile, când îmi sincronizez ebook readerul prin WiFi-ul de acasă. Serviciul Amazon permite trimiterea prin WiFi a unor capitole sample pentru cărțile pe care doresc să le încerc înainte de a le cumpăra, iar când îmi trimit un e-mail la adresa mea de Kindle, acel document este automat formatat într-un format adecvat pentru ebook reader și apoi trimis către acesta. Am menționat că revistele la care am subscripție îmi vin elegant pe Kindle prin push, chiar în ziua în care ele apar în store?

Pățania din tren

Pentru că tot trăim într-o țară „civilizată” (observați ghilimelele), într-una din peregrinările mele prin țară, s-a întâmplat să călătoresc într-un tren care s-a împotmolit într-o anumită gară de pe traseu. Deoarece locomotiva nu mai pornea și acumulatoarele vagoanelor nu puteau păstra tensiunea constantă multă vreme, șeful de tren s-a hotărât să oprească luminile vagoanelor, lăsând doar lumina de veghe. Norocul meu că aveam la mine Zune-ul, Kindle-ul și Windows Phone-ul. Tocmai terminasem de citit „The Accidental Billionaire” și doream să citesc o nouă carte. Datorită WiFi-ului oferit prin tethering de către Windows Phone și conexiunea de pe Kindle la Amazon Store, am reușit imediat să cumpăr o nouă carte, banii de pe card-ul meu fiind la 1 clic distanță de buzunarul lui Jeff Bezos. Am uitat să menționez că, așa cum se vede și în imaginea din articol, Kindle are husa cu lampă incorporată, care se alimentează de la bateria ebook readerului. Astfel, în loc să stau în tren fără să pot face ceva, aveam o carte bună, nouă, de citit și muzica bună de pe Zune îmi ținea companie putând sta liniștit până când se rezolva probleme locomotivei. Din fericire problema nu a durat mai mult de 60 de minute, ceea ce deja era cu 59 de minute peste ceea ce numesc eu o țară în care prețurile reflectă calitatea serviciilor oferite.

Pro ebook readers

Da, sunt și rămân un fan al cărților în format electronic. Motivele: multe-carti
 • Sunt de cele mai multe ori mai ieftine decât cărțile obișnuite. Nu necesită stocare, depozitare, transport cu curierul, etc.
 • Nu necesită spațiu de stocare mare (o blibliotecă elegantă necesită mult, mult spațiu, pe când o ebibliotecă elegantă, plină de cărți valoroare necesită 1 DVD sau un cont de SkyDrive).
 • Le poți lua cu tine. Pot lua cu mine sute de cărți și citi în ce ordine vreau, oriunde. Kindle cu husă ocupă tot atâta spațiu cât un caiet A5 de 100 de pagini. Pe ebook reader însă am zeci de mii de pagini.
 • Am acces la reviste internaționale, la care altfel accesul îmi era mult mai dificil sau complet restricționat iar dacă le aveam în format .PDF doar parcurgerea lor era o problemă pentru ochi.
 • Pot să recomand prietenilor o carte direct online și ei să o cumpere pe loc.
 • Dintr-un clic am parcurs o întreagă librărie, din confortul fotoliului de acasă și am cumpărat ce și câte cărți doresc. Sau mai elegant, văd o carte într-o librărie, o fotografiez cu Windows Phone și o achiziționez din aplicația Amazon Kindle de pe Windows Phone. Când sincronizez Kindle-ul, cartea mă așteaptă să o citesc.
 • Îmi creez reviste personalizate pentru a le citi în liniște, din articolele care zilnic îmi parvin prin intermediul anumitor site-uri (apropo, unele sunt trimise prin IFTTT, dar asta este o altă discuție).
 • Un ebook reader nu ocupă spațiul din geantă ca o carte groasă.
 • În cazul în care se întâmplă să rup o filă dintr-o carte, nu o pot duce în garanție la comerciantul care mi-a vândut-o.
 • Prietenii îmi pot face cadou o carte mult mai ușor: îmi dau un gift card cu care îmi cumpăr cartea preferată, nu îmi cumpără ei ceva ce poate nu mi-ar plăcea.
 • Pot sta întins în pat și citi fără să indoi paginile cărții ca să pot vedea complet paginile pe care le citesc.
Dar totusi…
 • Nu pot da în cap cuiva cu un ebook reader, dar aș putea cu o carte fizică, din hârtie și coperți cartonate.
 • Încă nu am înteles de ce editurile și profesorii din țara noastră nu optează și pentru varianta alternativa, eink-ul.
  Lectură plăcută,

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video