

Primul ebook reader: Prestigio PER3162BN

Problema Prestigio-ului
Deși l-am cumpărat de la magazinul meu preferat, eMag, ebook readerul de la Prestigio a avut, se pare un defect: la un moment dat butonul de on/off a rămas înțepenit în interiorul corpului carcasei acestuia, fără posibilitatea de a-l extrage de acolo. Am fugit cu el la eMag si după 2 săptămâni aveam unul nou la dispozitie. Acest lucru se întâmpla în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.Al doilea ebook reader: Amazon Kindle WiFi

Automatizare și reviste personalizate
De multe ori în timpul navigării mele pe diverse site-uri de profil, întâlnesc diverse articole interesante. Pe unele le scot din RSS-uri sau din twitturile celor pe care îi urmăresc pe această reța de microblogging. După cum am scris mai sus, nu îmi place să citesc de pe monitor și, ca să fiu sincer, de cele mai multe ori nici timpul, nici locația nu îmi permit această activitate. Astfel am aflat despre 2 servicii gratuite, utile: Instapaper și Readability. Ambele servicii funcționeaza similar: trimiți un articol, serviciul îl prelucrează și îl convertește într-un format elegant, text și imagine, fără reclame sau alte elemente care distrag atenția de la lectura propriu-zisă. Articolele astfel convertite pot fi citite și online sau trimise către adresa de e-mail a Kindle-ului meu, după ce în prealabil am introdus în whitelist adresa de la care trimit e-mail cele două servicii. Astfel, după ce am activat serviciile și am instalat add-inurile/extensiile și bookmarklet-urile aferente, dacă găsesc un articol interesant, îl trimit către Readability (preferatul meu) și în fiecare seara, la ora 19:00 primesc articolele pe care doream să le citesc, într-un format elegant, gen revistă personalizată, cu tot cu data articolului și cuprinsul „revistei”. Pot naviga în liniște printre articole și nici nu îmi bat capul ce se întâmplă în spate. Îmi place un articol de pe un site, un review, un post pe blog… clic și acesta aterizează frumos formatat pe Kindle-ul meu în cursul aceleași zile, când îmi sincronizez ebook readerul prin WiFi-ul de acasă. Serviciul Amazon permite trimiterea prin WiFi a unor capitole sample pentru cărțile pe care doresc să le încerc înainte de a le cumpăra, iar când îmi trimit un e-mail la adresa mea de Kindle, acel document este automat formatat într-un format adecvat pentru ebook reader și apoi trimis către acesta. Am menționat că revistele la care am subscripție îmi vin elegant pe Kindle prin push, chiar în ziua în care ele apar în store?Pățania din tren
Pentru că tot trăim într-o țară „civilizată” (observați ghilimelele), într-una din peregrinările mele prin țară, s-a întâmplat să călătoresc într-un tren care s-a împotmolit într-o anumită gară de pe traseu. Deoarece locomotiva nu mai pornea și acumulatoarele vagoanelor nu puteau păstra tensiunea constantă multă vreme, șeful de tren s-a hotărât să oprească luminile vagoanelor, lăsând doar lumina de veghe. Norocul meu că aveam la mine Zune-ul, Kindle-ul și Windows Phone-ul. Tocmai terminasem de citit „The Accidental Billionaire” și doream să citesc o nouă carte. Datorită WiFi-ului oferit prin tethering de către Windows Phone și conexiunea de pe Kindle la Amazon Store, am reușit imediat să cumpăr o nouă carte, banii de pe card-ul meu fiind la 1 clic distanță de buzunarul lui Jeff Bezos. Am uitat să menționez că, așa cum se vede și în imaginea din articol, Kindle are husa cu lampă incorporată, care se alimentează de la bateria ebook readerului. Astfel, în loc să stau în tren fără să pot face ceva, aveam o carte bună, nouă, de citit și muzica bună de pe Zune îmi ținea companie putând sta liniștit până când se rezolva probleme locomotivei. Din fericire problema nu a durat mai mult de 60 de minute, ceea ce deja era cu 59 de minute peste ceea ce numesc eu o țară în care prețurile reflectă calitatea serviciilor oferite.Pro ebook readers
Da, sunt și rămân un fan al cărților în format electronic. Motivele:
- Sunt de cele mai multe ori mai ieftine decât cărțile obișnuite. Nu necesită stocare, depozitare, transport cu curierul, etc.
- Nu necesită spațiu de stocare mare (o blibliotecă elegantă necesită mult, mult spațiu, pe când o ebibliotecă elegantă, plină de cărți valoroare necesită 1 DVD sau un cont de SkyDrive).
- Le poți lua cu tine. Pot lua cu mine sute de cărți și citi în ce ordine vreau, oriunde. Kindle cu husă ocupă tot atâta spațiu cât un caiet A5 de 100 de pagini. Pe ebook reader însă am zeci de mii de pagini.
- Am acces la reviste internaționale, la care altfel accesul îmi era mult mai dificil sau complet restricționat iar dacă le aveam în format .PDF doar parcurgerea lor era o problemă pentru ochi.
- Pot să recomand prietenilor o carte direct online și ei să o cumpere pe loc.
- Dintr-un clic am parcurs o întreagă librărie, din confortul fotoliului de acasă și am cumpărat ce și câte cărți doresc. Sau mai elegant, văd o carte într-o librărie, o fotografiez cu Windows Phone și o achiziționez din aplicația Amazon Kindle de pe Windows Phone. Când sincronizez Kindle-ul, cartea mă așteaptă să o citesc.
- Îmi creez reviste personalizate pentru a le citi în liniște, din articolele care zilnic îmi parvin prin intermediul anumitor site-uri (apropo, unele sunt trimise prin IFTTT, dar asta este o altă discuție).
- Un ebook reader nu ocupă spațiul din geantă ca o carte groasă.
- În cazul în care se întâmplă să rup o filă dintr-o carte, nu o pot duce în garanție la comerciantul care mi-a vândut-o.
- Prietenii îmi pot face cadou o carte mult mai ușor: îmi dau un gift card cu care îmi cumpăr cartea preferată, nu îmi cumpără ei ceva ce poate nu mi-ar plăcea.
- Pot sta întins în pat și citi fără să indoi paginile cărții ca să pot vedea complet paginile pe care le citesc.
- Nu pot da în cap cuiva cu un ebook reader, dar aș putea cu o carte fizică, din hârtie și coperți cartonate.
- Încă nu am înteles de ce editurile și profesorii din țara noastră nu optează și pentru varianta alternativa, eink-ul.
