De ce îmi plac produsele și serviciile Apple

Am fost întrebat astăzi de către un coleg de ce îmi place Apple atât de mult și ce m-a determinat să fac așa o trecere mare de la Microsoft la Apple. I-am răspuns că...

Am fost întrebat astăzi de către un coleg de ce îmi place Apple atât de mult și ce m-a determinat să fac așa o trecere mare de la Microsoft la Apple. I-am răspuns că...

 1. Îmi place foarte mult cum arată produsele lor hardware. Da, și unele produse hardware ale Microsoft îmi plăceau, Zune HD fiind unul dintre ele, dar pe Microsoft nu îi mai interesează de ele.
 2. Îmi place foarte mult cum rulează sistemele lor de operare. Ca orice software, nici ele nu sunt lipsite de bug-uri, dar rulează simțitor mai bine pe hardware-ul controlat de aceeași companie. Nu trebuie să îmi bat capul cu drivere, cu instalare, dezinstalare, etc. Sistemele de operare devin transparente și te lasă să îți vezi de treaba. Mai mult, macOS nu mă întreabă (cum face Windows 10) dacă doresc să îl recomand prietenilor și nu mă oprește din calculat ca să dau un rating aplicației Calc.
 3. Precum punctul 2, îmi place mult integrarea perfectă între sistemul de operare și hardware. Un hardware minunat realizat, elegant, care conferă prestanță și utilizatorului și OS-ul, care stă deoparte și te lasă să fii productiv.
 4. Faptul că, înafară de jocuri (pe care oricum le consum pe console, în principal), am găsit tot ce îmi trebuie pentru munca mea (mai puțin un Visual Studio complex - dar aici este problema Microsoft, nu a mea). Gândește-te: sunt full stack developer, marker, podcaster, blogger, administrator de servere, consumator de conținut media, cititor, arhitect software, tată, soț și fotograf amator, "linia de suport tehnic" a familiei și nu există vreo aplicație de care să am nevoie și să nu o găsesc pe macOS.
 5. Faptul că Apple încearcă mereu să își îmbunătățească produsele în adevăratul sens al cuvântului. Nu încearcă doar să facă software de pe urma căruia să obțină încă un ban. Știu că pentru unii un Mac/MacBook sau alte produse hardware pot părea că se comercializează la un preț mult prea mare, dar plătești premium pentru ceva premium. Sunt prea sărac pentru a cumpăra ceva ieftin și vreau să mă și țină câțiva ani.
 6. Pentru inspirație. La lansarea lui Windows Vista, Microsoft introducea acel "Wow!" în reclamele lor. Acela se referea la surpriza plăcută pe care o ai când pornești un PC care rulează Windows Vista. Windows Vista a venit, a trecut și lumea l-a uitat. macOS încă mă inspiră și fiecare contact cu acesta îmi crează o senzație plăcută, de mulțumire.
 7. Pentru ecosistemul Apple. Integrarea este minunată și totul funcționează direct scos din cutie. iPhone-urile mi se sincronizează automat prin WiFi, pot folosi TV-ul pentru a prezenta ceva familiei prin AirPlay, la fel pot asculta muzică de pe Apple Music direct prin AirPlay pe AVR-ul Denon care știe protocolul și este certificat. Muzica mea "pleacă cu mine oriunde vreau", iar podcasturile pe care nu am apucat să le termin de ascultat mă așteaptă pe pauză ca să continue pe drum. Totul este integrat, conectat și foarte ușor de utilizat. În plus, Apple sunt singurii care au dat drumul complet la serviciul lor de muzică din prima zi de la lansare. Sunt rău și îmi pare oarecum bine de Spotify că încep să piardă bani. Ani de zile am așteptat după ei să dea drumul serviciului și în România și nu au vrut. Microsoft Zune Music Pass/Xbox Music/Groove și cum se va mai numi el nu era disponibil oficial în România în perioada în care îl utilizam. Mai mult decât atât, nu puteam asculta de pe el TAL, Patrick Bruel sau alte trupe și cântăreți din afara SUA, decât poate cei mai cunoscuți. La Apple Music nu am limitări artificial impuse. Ei cum pot și ceilalți nu?!
 8. Totul de-a gata și instalarea facilă a aplicațiilor. Am vorbit cu Adrian Boioglu despre cum face el back-up și despre strategia mea de back-up și îmi place că pot utiliza ușor Time Machine pentru back-uri, fără să dau mai mult de 3 clic-uri pentru a-l seta. Aplicațiile de pe device-urile non-Mac se instalează usor prin App Store și sunt controlate de Apple pentru a fi compliant. Există și pentru macOS multiple aplicații în App Store și respectă aceleasi guide-line-uri în ceea ce privește securitatea.
 9. Apple nu mi se pare la fel de "in your face" și "pushy" când vine vorba despre produsele lor. Am constatat la Microsoft că ei vor ca toată lumea să îi iubească și să utilizeze produsele lor. Conform lor, tot ce nu este semnat Microsoft este declarat "produs prost" și cu atât mai mult dacă nu are ecran tactil pe care oricum îl vei folosi 15% din timpul de lucru.
 10. Faptul că este cea mai mare companie din lume care susține podcasting-ul. De la iPod-uri încoace, Apple a fost în prima linie când vine vorba de podcasturi. Nu am întâmpinat probleme în înscrierea primului meu podcast nici în 2009, nici în 2014 când am început Burzcast, în directorul iTunes. Totul a mers foarte frumos și automat, iar aprobarea a venit în mai puțin de 24 de ore. Am încercat în 2009 să înscriu primul meu podcast în Zune Marketplace, dar nu erau acceptate podcasturi românești. În 2014 am reușit să înscriu Burzcast (printr-o procedură care necesita trimiterea unui e-mail cu detaliile) și apoi, în 2015, Zune Marketplace a fost înschis în întregime, "Xbox Music Groove thing" luându-i locul. Google este și "mai răsărit" și s-au prins că există chestia asta numită podcasturi prin 2015 și încă nu permite românilor să înscrie podcasturi. Nu știu încă dacă au dat drumul serviciului înafara SUA.
 11. Multiple servicii care nu se închid. Am constatat la multiple companii că lansează o mulțime de servicii, aduc clienți pe acestea și apoi trimit mail-uri cu notificări că modifică contractele de utilizare a serviciilor, adaugă sau "modifică modificările limitărilor" sau a spațiului oferit sau închid serviciul complet. Bazat pe o asemenea strategie nu poți înființa un plan de management pe 5-10 ani, poate doar un plan de "ieșit la iarbă verde cu gașca".
 12. Atenția la detaliu. Utilizez foarte mult Microsoft OneNote și îmi țin multe date pe el, în special listele de cumpărături. Când împing căruciorul în hypermarket-uri, prefer să bifez produsele pe listă de pe Apple Watch, nu de pe iPhone. OneNote are cea mai oribilă listă pe care am avut ocazia să o utilizez, în ciuda feedback-ului pe care l-am tot oferit. Au apărut de atunci multiple iterații ale aplicației, dar niciuna nu a corectat acest inconvenient care o face practic inutilizabilă pe Apple Watch. Am testat Evernote, Clear, Reminders, Thing și altele și toate au interfețe bune pentru Watch, nu și OneNote, cea pe care vreau sa o folosesc.
 13. Cultura. Am văzut că și majoritatea developerilor încearcă să producă software care să păstreze eleganța și simplitatea în utilizare a aplicațiilor. Nu am întâlnit aceste aspecte nici la Android, nici la Linux, nici la Microsoft, unde parcă totul este făcut în stil românesc "lasă că merge și așa!".
 14. Pentru lecția de perseverență și inovație continuă pe care ne-o oferă studiul istoriei companiei, o companie care o mai "dă în bară", dar se redresează repede și continuă să se îmbunătățească și redefinească în industrie.
 15. Altele. Există încă multiple motive pentru care îmi place din ce în ce mai mult Apple, dar acestea nu îmi vin acum în minte. Voi completa acest articol și voi continua să adaug conținut reprezentând motivele pentru care îmi place Apple. Nu uita că acestea sunt păreri personale, opinii formate în ani de utilizare a produselor Microsoft și alte produse și servicii ale terților, inclusiv ani buni de utilizat Linux (chiar și acum îl utilizez în dual-boot pe PC-ul meu).

Dacă ai și tu alte motive pentru care preferi o companie care susține multiple aspecte IT&C din viața ta, aștept cu interes comentariile tale, susținute cu bun simț și îți mulțumesc.