Doua saptamani cu My Book Live

Au trecut deja doua saptamani de cand m-am decis asupra achizitionarii unui NAS Western Digital My Book Live, de 2 TB pe care sa il utilizez pe post de HDD extern pentru streaming de continut multimedia de la smartphone-ul meu cu Windows Phone 7.5 pana la XBox, pe PC si laptop-uri.

Articol de Razvan

Publicat în

Au trecut deja doua saptamani de cand m-am decis asupra achizitionarii unui NAS Western Digital My Book Live, de 2 TB pe care sa il utilizez pe post de HDD extern pentru streaming de continut multimedia de la smartphone-ul meu cu Windows Phone 7.5 pana la XBox, pe PC si laptop-uri.

NAS

Western Digital My Book Live este un NAS foarte simplu de instalat si configurat. Vine in variante de 1, 2 si 3 TB, are dimensiuni mici (nu este mai mare decat o carte eleganta, legata in piele) si are un aspect finisat, in fata dispunand de un singur LED de stare care in functie de actiune isi schimba culoarea. Ce m-a atras la acest NAS este atat design-ul elegant, faptul ca dupa ce am avut ocazia sa vad si sa lucrez cu multiple tipuri de HDD-uri, de la diversi producatori am ajuns la concluzia ca cele mai fiabile sunt cele ale Western Digital, precum si faptul ca avea un raport pret-performante optim pentru ceea ce imi doream eu. Dispune doar de un singur port pentru mufa RJ-45, in care am conectat cablul de retea care intra in switch-ul care pleaca din router, si mai are mufa de alimentare de la transformatorul propriu. Nu are USB si nici nu am nevoie de el. Am vazut NAS-uri La Cie cu mufa RJ-45 si USB, dar nu vad rolul a doua mufe, cat timp, cel putin in teorie, viteza prin LAN ar trebui sa fie superioara celei USB. “Cireasa de pe tort” pentru acest NAS este aplicatia stand-alone, WD2Go disponibila pentru smartphone-uri, inclusiv pentru Windows Phone 7.5, pe care am putut sa o descarc repede de pe Windows Phone Marketplace, gratuit si sa o conectez la NAS-ul de acasa. Astfel, oriunde ma duc, pot arata cunoscutilor fotografiile din excursii, pot descarca fisiere – eventual o prezentare sau pot asculta muzica. Conectat in aceeasi retea cu PC-ul, laptop-urile, XBox-ul si Windows Phone-ul (prin WiFi), WD My Book Live face streaming la orice fel de continut multimedia. Bazat pe o derivare de la distributia Linux, Debian, NAS-ul expune un server SMB, FTP, iTunes si de media streaming, in timp ce toata administrarea NAS-ului se face printr-o interfata web eleganta, iar conturile de FTP si SMB se realizeaza si administreaza din aceeasi interfata, putand fi alocate drepturi destul de detaliate pentru fiecare dintre utilizatori, in functie de locatia in care sa aiba acces si ce fel de drepturi se pot aloca. Nu am incercat inca un eventual cont Anonymous si daca se pot pune restrictii de tip adresa IP de la care sa se aiba loc accesarea, asa cum foloseam initial pe PC, unde orice utilizator anonim care avea un IP validat de mine, in server, putea accesa acel server.

Administrare

Dupa cum spuneam si mai sus, administrarea serverului se face foarte facil, prin intermediul unei interfete web, disponibila local (prin IP-ul sau DNS-ul din cadrul subnet-ului din casa) sau o serie de functionalitati disponibile prin intermediul unei interfete de pe wd2go.com. Interfata web locala Interfata web publica In varianta web publica, WD My Book Live solicita o dubla logare. Una in care sunt afisate toate HDD-urile disponibile in sistem si una pentru fiecare utilizator care doreste sa acceseze, prin intermediul unui applet Java, share-ul de pe HDD. Mi-a placut faptul ca WD2Go.com poate mapa HDD-ul pe orice sistem, chiar remote fiind fata de reteaua locala, prin intermediul unei inregistrazi CNAME sau A peste contul de DynDNS alocat de router-ul de acasa. Pe router-ul de acasa am deschis cateva porturi si le-am lasat libere prin DMZ, dupa ce am avut grija sa nu aiba coliziuni cu cele de la telefonul VoIP sau cu XBox-ul pentru contul de XBox Live Gold si am alocat un DNS prin DynDNS, varianta gratuita pe care l-am mapat, la randul lui printr-o inregistrare CNAME pe serverul de DNS de la serverul de hosting cu un nume mai simplu decat cel de DynDNS. Astfel ca acum pot accesa repede, fara probleme FTP-ul de acasa de oriunde ma aflu cu laptop-ul sau prin intermediul unui browser.

Back-Up

Back-UpNAS-ul vine cu un sistem propriu de management de back-up, odata cu instalarea software-ului special, dedicat, WD SmartWare, disponobil pe NAS sau pe site-ul oficial Western Digital. Software-ul stie direct sa detecteze ce necesita sa fie duplicat, cum sa functioneze back-up-ul, cand si unde sa il stocheze. De asemenea, dupa back-up face puncte de restore pe baza carora se poate reveni la versiunea precedenta, in caz de pierderi sau coruperi de date. Mi-a placut faptul ca si Norton Ghost, in momentul in care am facut un back-up la Windows 7, inaintea instalarii lui Windows 8 Pro (gratie subscriptiei mele MSDN Premium), a stiut sa duplice back-up-ul imaginii pe NAS, automat, WD My Book Live fiind mapat ca HDD de retea. Inca nu am avut nevoie si nu am apelat la acel back-up pentru a putea vedea cum il poate accesa remote, de pe NAS, in cazul in care este necesar un eventual restore, dar din cate observ WD s-a gandit la multe solutii pentru fiecare eventuala problema. O alta solutie este back-up-ul recomandat, 3-2-1. 3 copii de siguranta, 2 locale si 1 in cloud, cu un cont de DropBox sincronizat cu maparea HDD-ului in reteaua locala. Din pacate se pare ca SkyDrive, in versiunea pentru Windows, nu cunoaste sincronizarea cu sistemele de fisiere case sensitive. Va trebui sa testez si personal acest aspect deoarece nu am avut inca ocazia, SkyDrive-ul, updatat de la 7 la 27 GB (pentru doar $10/an!), il utilizez putin in alte scopuri si pe langa back-up-ul de pe NAS.

Distractie in LAN

wdfMB_Live2Prin intermediul lui Twonky Media Server, distractia in LAN a inceput imediat ce NAS-ul si-a creat index-ul de fisiere multimedia pe care sa le poata expune catre un Media Center, Media Player sau, in cazul meu, catre un XBox 360 S. Cu un gamepad in mana, continutul multimedia este accesibil din doar cateva cateva apasari pe butoane. Desi continutul nu poate fi cautat, Twonky il expune dupa Foldere, Data, Nume, etc, acesta fiind destul de usor de accesat. Pentru cei care prefera mai mult iTunes decat Zune sau iDevice-urile decat MS device-urile, serverul de iTunes poate functiona similar celui oficial de la Apple. Eu, neavand intentia de a-l utiliza, am optat pentru oprirea acestuia. Nu am iDevice-uri, nu ma pasioneaza si nu intentionez sa achizitionez vreunul in viitorul apropiat. La Zune Software am mai adaugat, pe langa folderele implicite cu muzica, poze si filme si folderele specifice de pe HDD-ul mapat, astfel incat, desi Zune nu stie sa scrie in ele, am acces la toata colectia multimedia din Zune Software. Cand conectez Zune Player-ul, Windows Phone-ul sau XBox-ul prin Zune, am acces alternativ la continutul de pe NAS, atat timp cat sunt in LAN sau am HDD-ul mapat pe aceeasi partitie, cu o conexiune acceptabila la Internet.

Conexiune

Pentru ca tot veni vorba despre conexiune, am descoperit ca, desi vitezele pe WiFi sunt destul de mari (54 Mbps, pentru 802.11 b/g), laptop-ul meu Lenovo nu a reusit sa copieze pe NAS cu o viteza constanta, mai mare de 2 MB/sec, in LAN. In momentul in care am efectuat acelasi transfer (pe fisiere de peste 3 GB), dar prin cablu CAT5e, viteza de transfer a fost constanta la 11 MB/sec, in LAN, printr-un switch adaugat ca nod la acelasi router, din care iesea semnal catre NAS si catre laptop.

LAN

Sunt multumit. La viteza de 11 MB/sec pot urmari pe Xbox si material HD, encodat corespunzator pentru decoderul consolei.

Motive

In incheierea articolului acesta am sa mai prezint de ce am optat pentru un NAS, in defavoarea unui server cu Windows Home Server instalat pe el:
  • Cost de achizitie scazut.
  • Consum scazut de curent, in comparatie cu un computer.
  • Performante optime.
  • Form-factor (mic, incape usor langa orice device, chiar si in biblioteca, daca ii asigurati un flux constant de aer pentru racirea HDD-ului).
  • Instalare rapida. Plug and Play.
  • Server streaming, FTP, SMB, out of the box.
  • Posibilitatea de a-l conecta ulterior la un server realizat la cheie, din componente.
  • Management facil de la distanta.
  • Aplicatia de pe Windows Phone, WD2Go + wd2go.com.
  • Sistem automat de back-up, fara software aditional, decat cel al NAS-ului.
  • Alerte prin e-mail, pe multiple adrese, configurabile.
  • Fiabilitatea si robustete marca Western Digital.
  • Comoditate!
Stiu ca un server dispunea de multiple alte facilitati, dar transformarea unui PC in server, cu Windows Home Server pe el, cu un spatiu pe HDD-uri de 2 TB si cu un consum de curent atat de redus, nu este o solutie reala, cum nu era nici administrarea atat de facila a unui astfel de PC! In plus NAS-ul nu imi suna ca un Boing la ureche, auzind doar sunetul motoarelor din HDD.

Resurse

Daca ati avut experiente similare cu NAS-uri sau cu servere de fisiere sau orice fel de feedback la acest articol, astept cu interes parerile voastre. Numai bine,

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video