La ce podcasturi am fost invitat

Sunt podcaster, nu cel mai vechi din România, dar pe cât de mult îmi permite job-ul meu de freelance IT developer și consultant IT, încerc să realizez câte un episod al acestui podcast, Burzcast, măcar unul pe săptămână.

Articol de Razvan

Publicat în

Sunt podcaster, nu cel mai vechi din România, dar pe cât de mult îmi permite job-ul meu de freelance IT developer și consultant IT, încerc să realizez câte un episod al acestui podcast, Burzcast™, măcar unul pe săptămână.

Am investit ca să pot realiza un podcast care să placă vorbitorilor de limba română. Dacă ai ascultat ultimul episod, postat cu 2 zile înaintea acestui articol, ai putut auzi că am adăugat și un intro elegant, realizat profesionist de către echipa de la Music Radio Creative.

Dar, ca orice podcaster care este la început (deși am training-ul necesar pentru a realiza un podcast la nivel cât mai bun, podcastul meu are doar 1 an), trebuie expunere pentru a fi ascultat. Dacă podcastul tău nu este ascultat, nu are rost să realizezi un podcast, doar pentru a vorbi pereților studioului. În plus, așa cum am scris și mai sus, investiția chiar nu merită.

Pentru a crește expunerea, am apelat la 2 podcasteri cu mai multe ascultări pe piața din România: Cosmin Tătaru, de la Windows fără Limite (WFL) și Florin Roșoga, tot clujean, cu un număr foarte mare de ascultători.

Am realizat și voi mai realiza episoade atât cu Florin cât și cu Cosmin, fiecare pe nișa lor, dar pentru acea expunere trebuia să particip și eu în podcasturile lor. Așa se învață și la "Școala de Podcasting" și este bine să ai și invitați care să poată împărtăși din experiența și cunoștințele lor pe nișa pe care activează sau despre care vorbesc în emisiunile lor.

Din păcate nu sunt prea multe podcasturi în România și de fiecare dată când descopăr câte unul nou, mă bucur și încerc să îl contactez pe realizator pentru a sta puțin de vorbă cu el. Am și foști colegi, clienți sau cunoscuți care cochetează cu ideea de a realiza un podcast, dar încă acele podcasturi nu s-au materializat.

Am început și o serie de programe pentru creșterea numărului de podcasturi și în România, dar trebuie muncă și din partea realizatorilor. Știu asta, pentru că la fiecare episod de 30 de minute consum încă 2-3 ore pentru post-producție, în funcție de cât de fluent a decurs înregstrarea. Cosmin mi-a spus că el realizează podcasturile mai repede, dar aici intervin la el experiența în domeniul broadcasting-ului (a lucrat la un post de radio) și apoi modul în care episodul este produs.

Podcastul Windows fără Limite

Revenind însă la invitație, am participat în calitate de co-host la Podcastul Windows fără limite - episodul 50, după o zi lungă de lucru și dead-line-uri și cred că oboseala se aude. Cu siguranța s-a auzit în timpul înregistrărilor când Cosmin îmi transmitea scurt "Încă o dată!", pe baza scrip-ului pe care îl partajam prin OneNote într-un caiet comun.

De atunci nici nu am mai fost invitat de către Cosmin în podcastul său. Lasă că măcar îl invit eu.

[embed]http://show.bcst.ro/shows/wfl-podcast-50.mp3[/embed]

Podcastul Florin Roșoga

Cu Florin am înregistrat recent un podcast. Dacă la podcastul WFL am participat în calitate de co-host, la Florin am fost cel întrebat, cel intervievat - invitatul.

Deoarece podcastul lui Florin se adresează celor care doresc să facă trecerea de la angajat la antreprenor, în podcastul lui Florin Roșoga am prezentat evoluția mea, ca brand personal sau brand-urile pe care le-am realizat în trecut. Știți că am început ca angajat, dar se pare că angajarea nu a fost pe placul meu, după mai mult de 3 ani la același job - unul dintre cele mai plăcute și frumoase job-uri din acea perioadă. De ce? Ascultați podcastul!

Imediat ce a fost făcut public podcastul lui Florin, o mică scăpare, sub forma numelui invitatului, din template-ul pe care îl utilizează Florin, m-a făcut să fiu cineva cine nu sunt și... cu tot respectul o doamnă cu un nume urât.

Coperta episodului a fost corectată în cele din urmă și am primit un SMS din partea lui Florin de îndată ce a fost făcută modificarea, dar pe pagina de Facebook a contului lui Florin nu mai apare acest interviu. Ca și când nu am fost invitat. M-am împrietenit repede cu Florin, în mare parte gândim la fel și sunt sigur că a fost o scăpare, dar cei care căutați podcastul cu mine, îl puteți găsi prin iTunes, pe site-ul lui Florin sau aici, în acest articol.

Dragi colegi, vă mulțumesc!

Vă doresc audiție plăcută și, dacă vă plac, lăsați un review și colegilor mei de podcasting.

Tot respectul pentru colegii și prietenii mei, menționați mai sus, podcasteri pe care merită să îi ascultați ori-de-câte-ori aveți ocazia.

Numai bine,

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video