Nefericitul caz al Orange Internet Everywhere

Din anumite motive astăzi am avut nevoie să folosesc Internetul pe teren. Dispuneam de un dongle de la francezii cu nume de portocala și m-am hotărât ca dacă tot le dau banii, să utilizez puțin acel dongle. Am scos un SIM dintr-un telefon pe care îl aveam la mine, dar pe care rar îl utilizez (un HTC Touch Diamond 2) și încerc să intru repede de pe laptop pe Internet, pentru a descarca ceva documente trimise de clienți.

Din anumite motive astăzi am avut nevoie să folosesc Internetul pe teren. Dispuneam de un dongle de la francezii cu nume de portocala și m-am hotărât ca dacă tot le dau banii, să utilizez puțin acel dongle. Am scos un SIM dintr-un telefon pe care îl aveam la mine, dar pe care rar îl utilizez (un HTC Touch Diamond 2) și încerc să intru repede de pe laptop pe Internet, pentru a descarca ceva documente trimise de clienți. Am pus SIM-ul în dongle și am început distracția. Utilizez Windows 8 Pro, pe 64 de biti prin amabilitatea programului BizSpark în care sunt încă membru activ. Îmi place tare mult modul în care funcționează și se integrează Windows 8 și sunt sigur că nu m-aș întoarce la Windows 7 sau mai jos în nici un caz.

Experiențe…

Imediat ce am „înfipt” modemul într-un port USB liber, Windows-ul l-a detectat ca USB Mass Storage și mi-a fost prezentată opțiunea de a rula autorun-ul implicit, care instala driverele și soft-ul modemului. Am acceptat și am confirmat că este OK să instaleze acel soft (poate nu cunoașteți SmartScreen-ul…). Apoi a început… „the waiting game”, ca să detecteze modemul și așa mai departe. După 3 minute de așteptat splash screen-ul cu progressbar încă nu detectase modemul și l-am închis. Am luat repede în mână HTC HD7 și am partajat conexiunea acestuia la Internet. Am căutat pe site-ul Orange România o soluție. Poate nu sunt singurul român care să se lovească de acestă problemă. Am găsit ceva drivere și un update de firmware chiar aici. „Ce bine!”, mi-am zis și am abuzat de Internetul de pe telefon pentru download-ul pachetului Everywhere și al update-ului de firmware (31 MB). Am oprit SmartScreen-ul, am restartat Windows-ul, m-am logat și am început „distracția”.

… neplăcute

Prima formă se vrea o detectare a modemului. Clipboard03 Dacă aveți răbdare și timp, veți vedea că… Clipboard05 Păi cum adică? Modemul este conectat și mai mult, în Device Manager apărea cu semnul exclamării. HUAWEI Modem zicea acolo. Stai așa, poate nu sunt driverele instalate corect. Clic dreapta și navighez către driverele pe care tocmai le-am dezarhivat, ca să le instalez manual. Le-am instalat și e totul în regulă în Device Manager. Sau cel puțin așa cred eu. Clipboard04 Da, așa se pare. Acum sigur ar trebui să meargă. Aș, da de unde?! In Devices and Printers îmi apare ca un device necunoscut. Clipboard02 O fi de la firmware îmi spun. Hai să vedem ce poate ști firmware-ul nou. Rulez fișierul E160Update_11.604.21.15.314.B409.exe și sunt întâmpinat de o fereastră tipică pentru InstallShield, ceva versiune mai veche. OK, sunt de acord să instalez noul firmware și să nu deconectez modemul meu HUAWEI E160 până nu este gata upgrade-ul. La unul dintre clienții mei lucrez zilnic cu device-uri wireless și implicit aplic și modific versiuni de firmware. Ar trebui să fie destul de simplu, nu? Așa apare și în fereastra aplicației: Clipboard01 Și apoi primesc un mesaj de eroare, insoțiti de mesajul ca update-ul a eșuat lamentabil, fără pic de eleganță. Nimic nu funcționează corespunzător. Clipboard10 Și totuși „bag mâna în foc” pentru faptul că modemul meu este modelul E160 și nu e așa cum scrie în mesajul celor de la HUAWEI. Clipboard09 Clipboard11 Trist, dezamăgit profund încă o dată de produsele și serviciile oferite de Orange România, încerc o ultimă variantă: să instalez manual software-ul care ar trebui să conecteze modemul la reteaua portocalelor. După instalarea care pare să funcționeze fără probleme, pornește soft-ul aferent Orange Internet Everywhere și primesc minunata alerta: Clipboard08 după care soft-ul rămâne intr-un ciclu infinit din care îl scot cu end task, peste care mai vine o eroare pe care programatorii acestui soft nu au tratat-o, dar pot face debugging pe acesta. „Ce bine!” Pierdere de vreme și nu are rost. Mulțumesc furnizorului Orange pentru „calitatea” cu care oferă servicii și produse clienților lor și cu siguranță mă voi feri de ele pe viitor. Trăiască Orange Internet Nowhere! Apropo, portocalele astea au auzit de Microsoft Windows 8?