1. Sistemul de operare mobil al Apple. Există pe iOS (iPhone, iPod și pe iPad) aplicația specială pentru podcasting, denumită simplu “Podcast” și care permite subscrierea la multiple podcast-uri pe care să le asculți oriunde ești, oricând. Această aplicație nu poate fi dezinstalată de către utilizatori, astfel că “poarta de acces” spre podcasturi este larg deschisă. De altfel aceeași situație este prezentă și pe BlackBerry și Windows Phone unde există aplicații client de podcast feed. Windows Phone permite adăugarea podcastului direct din (ceea ce înainte era cunoscut drept) Zune Marketplace. Deci orice utilizator de smartphone poate ajunge la podcastul tău în câteva minute, apoi să devină fan al podcastului.
- Obții repede un grup, denumit audiență, foarte loial și focusat pe mesajul sau subiectul podcastului. Audiența este din orice colț al lumii, vorbitori ai limbii în care realizezi podcastul (da, chiar dacă este în limba română). Dacă deți un business, te poziționezi, în acel domeniu, în calitate de expert și poți construi o bază de potențiali clienți din ascultătorii podcast-ului. Acest lucru nu este posibil cu un radio, deoarece ascultătorii unui podcast ascultă acel podcast pentru că doresc să audă ceea ce ai de spus. Este alegerea lor, nu ascultă în neștire, așteptând să înceapă o emisiune care poate le va plăcea.
Deții controlul complet asupra podcast-ului. Poți, pe baza feedback-ului să modifici podcast-ul așa cum este nevoie. Nu trebuie să ceri acceptul superiorilor, să se aloce ore de emisie și toată birocrația aferentă. Schimbi regulile din mers, în funcție de preferințele ascultătorilor. Modifici formatul emisiunii, variezi subiectele, aduci sau renunți la invitați, până găsești “rețeta” potrivită dorințelor tale și ale ascultătorilor tăi. Singura limită este imaginația!
Este convenient, automat, facil și ieftin să atragi cumpărători sau audiență. Dacă ai un “avatar” al podcast-ului, poți foarte ușor să targetezi mesajele către acel "avatar”. Pe de altă parte nu este nevoie să investești în echipamente scumpe. Poți începe cu un headset, un PC cu o placă de sunet bunicică plus o copie complet gratuită și legală de Audacity și poți transmite în minute mesajul tău. Dacă ai un program fix de lansare, poți utiliza servicii specializate sau funcționalități de publicare din majoritatea CMS-urilor pentru lansarea automată, în zile și la ore stabilite, a episoadelor deja gata de lansare. Poți automatiza și campaniile de promovare prin intermediul rețelelor de socializare. Dacă vinzi produse sau servicii, cumpărătorii sunt mai deschiși să achiziționeze acele produse sau servicii deoarece sunt promovate de “un expert”, pe care “îl cunosc” și în care au încredere.
Vocea umană aduce un caracter personal conținutului. Acest lucru este imposibil în bloguri. Da, sunt bloguri foarte bune care sunt scrise ca pentru fiecare în parte, dar nu reușesc să stabilească o legătură atât de intimă cu ascultătorii cum reușesc podcast-urile. Prin intermediul acelor căști sau a boxelor, se realizează o legătură între podcaster și audiență. Audiența începe să te “cunoască” și apoi devin fani loiali. Din acest motiv audiența este mult mai receptivă la mesajul pe care îl susții. Chiar dacă deja ai un blog, poți realiza o legătură mai intimă și de durată cu ascultătorii prin intermediul unui podcast.
Ești perceput ca expert în domeniu. Care este pasiunea ta? Ți-ar plăcea să fii recunoscut drept expert în domeniul pe care îl practici cu plăcere și pasiune? Pe Internet apar tot mai multe podcasturi noi despre subiecte și domenii mai mult sau mai puțin cunoscute. Totuși podcastingul este în perioada copilariei, abia la început și realizatorii abia încep să învețe cum să producă un podcast - ce echipamente să utilizeze, cum să procedeze cu montajul, unde să găzduiască episoadele multimedia, etc. Indiferent de ce domeniu alegi pentru acel podcast te poate ajuta să fii renunoscut ca expert în domeniu, fie prin asocierea cu invitații pe care îi atragi în podcast, fie prin cunoștințele pe care le împărtășești cu ascultătorii tăi. Gândește-te la o persoană care este invitată la un show la radio sau la TV - primește credibilitate instantă. Chiar și la un podcast realizat de tine ești și gazdă și invitat. Podcastul te poate ajuta să câștigați această credibilitate.
Câștigă bani oferind informații valoroase sau promovându-ți business-ul. Chiar dacă nu dorești să ceri bani ascultătorilor tăi pentru a putea asculta podcastul, tot poți câștiga bani prin vinderea de publicitate pe site-ul oficial al podcastului sau poți profita de parteneri cu care să devii afiliat. Spune ascultătorilor tăi despre experiența plăcută avută utilizând un produs sau serviciu afiliat și îndrumă-i spre un link de afiliat la unul dintre afiliații reprezentativi pentru subiectul tratat în episod. Poți utiliza un link de afiliat simplu, minifiat, ușor de menționat în podcast. Postează apoi acel link și în show notes. La urma-urmei podcastul trebuie cel puțin să se susțină financiar, deși ideal este să existe și profit. Pe de altă parte, devenind expert în domeniu poți convinge mai ușor clienții sau potențiali clienți care vor fi înclinați să te aleagă în calitate de partener de afaceri decât pe concurenții tăi - deja te cunosc de la emisiune și au creat o conexiune cu tine.
Audiență mai mare. Revin la discuția avută cu Cosmin Tătaru în cadrul episodului 9 al Burzcast, “Podcasting fără limite”, unde Cosmin a menționat foarte bine îmbinarea dintre un podcast și un blog. Un blog nu poate fi “ascultat” de persoanele care fac naveta spre serviciu, spre casă, facultate, dar un podcast poate. De asemenea multă lume nu are timp să citească un blog, dar poate oricând să asculte un podcast, chiar și în timp ce face sport sau înoată, plimbă câinele sau practică alte activități care nu necesită concentrare. Un blog poate fi completarea unui podcast, dar se completează foarte bine cu podcastul, astfel atrăgând o audiență mai mare, dacă știi cum să completezi pe unul cu celălalt.
Podcastul este ușor și ieftin de realizat. Poți începe să transmiți din cunoștințele și expertiza ta sau mesajul tău cu mai puțin de 300 RON ca investiție inițială. Tot ce îți trebuie e un headset, un host și un site WordPress și ești podcaster. Audacity este gratuit și destul de puternic pentru realizarea unui podcast. Poți începe de aici și continua cu upgrade-uri succesive în echipament audio și software.
Totul devine digital. Ai observat situația revistelor de specialitate din România? Ai văzut viitorul lor? Eu nu l-am văzut, deoarece ele nu mai am niciun viitor, din păcate. Oamenii preferă să obțină informații de pe Internet, repede, actualizate. Emisiunile radio sunt în aceeași situația, iar oamenii preferă on-demand decât atunci când sunt transmise. Ce mai, eu și emisiunile TV le inregistrez pe DVR pentru a le urmări ulterior, când am timp sau când doresc. Posturile radio, chiar și din România au început să posteze emisiunile lor sub formă de podcast. Viitorul este digital, fie că ne place fie că nu, iar costurile sunt mai mici în acest fel. Profită de asta și pentru podcastul tău. Lumea dorește on-demand.
(Bonus) Fă-ți prieteni. Deoarece comunici intim cu ascultătorii tăi, aceștia ajung să te cunoască. Pe de altă parte invitații tăi din podcast vor fi mai deschiși dacă dorești să îi contactazi ulterior deoarece deja te cunosc și ai stabilit o relație de încredere cu aceștia - nu mai ești un străin pentru ei.
(Bonus 2) Mai puține podcasturi. În întreaga lume există foarte multe bloguri - 1 din 6 persoane în viață au un blog. Chiar și la noi în țară există o mulțime de bloguri, dintre care multiple sunt bloguri foarte populare, cu un succes imens. Deși există multiple bloguri, nu există în lume un număr prea mare de podcasturi. Devii pionier în acest domeniu și începi să fii perceput ca un cunoscător al domeniului care începe să se dezvolte. Fiind mai puține podcasturi decât bloguri, vei fi mai ușor de găsit în directoarele de podcasting în care îți recomand să îți înscrii podcastul.
Ce spui? După aceste 10 (plus încă 2) motive pentru care trebuie să începi un podcast în cel mult o săptămână, nu te tentează să devii podcaster? Proiectul intitulat Școala de podcasting, deși în realizare, încearcă să te ajute să devii podcaster.
Dacă ai intrebări sau comentarii, îți stau cu plăcere la dispoziție. Începe un podcast în cel o săptămână de astăzi. Merită!