Podcast-uri din orice

Un serviciu precum Feed43 vă ajută să realizați un flux RSS pe baza unui site care nu dispune de un astfel de feed, dar unde sunt o mulțime de episoade ale podcast-ului preferat. Iată cum se procedează pentru a avea propriul flux RSS.

Articol de Razvan

Publicat în

Un serviciu precum Feed43 vă ajută să realizați un flux RSS pe baza unui site care nu dispune de un astfel de feed, dar unde sunt o mulțime de episoade ale podcast-ului preferat. Iată cum se procedează pentru a avea propriul flux RSS.

Îmi place foarte mult să ascult podcast-uri. Înregistrăm și la Dev-Vision unul (de fapt ne pregătim să înregistrăm episodul cu numărul 2, după o lungă absență). Am o listă cu câteva podcast-uri pe care le ascult săptămânal pe Windows Phone Mango, Windows Mobile 6.1, PC, laptop sau pe Zune (player-ul de 30 GB, mare și butucănos), în funcție de ce device am la îndemână în momentul în care doresc să îl ascult.

Lista mea cuprinde 39 de podcast-uri, dar ascult mult mai puține săptămânal (sau când se postează un nou episod):

 1. 1Up Radio
 2. Freelance Radio
 3. Hanselminutes
 4. IGN Games Podcasts
 5. Mobile Nations
 6. Tekzilla
 7. TWiT (This Week in Tech)
 8. This Developer’s Life
 9. PC World Podcast
 10. Windows Weekly
 11. Going Linux

Știu că par multe, dar încerc să le împart pe parcursul unei săptămâni întregi și de multe ori le ascult în deplasări, în mijloacele de transport sau pe bicicletă așa că timpul trece foarte repede.

Podcast fără flux

Astăzi am descoperit podcast-ul lui Robin Sharma. Am citit cartea lui The Greatness Guide Book 2: 101 Lessons For Success and Happiness și o consider o carte minunată, pe care v-o recomand cu căldură! Este o carte din care se poate învăța enorm.

Doream să ascult ce mai are de spus Robin Sharma prin intermediul podcast-ului său, dar când am vrut să adaug feed-ul in Zune Player am descoperit că… nu este nici un feed pe site. Ce este de făcut?

Bineînteles, iTunes are episoadele podcast-urilor, dar cum eu nu sunt deloc fan Apple și cum la mine pe PC sau laptop nu exista software Apple instalat, am început să caut alternative.

Feed43

Am găsit un serviciu web care intermediaza lucrul cu site-uri care nu au un feed RSS pentru podcast-uri. Este vorba de Feed43. Ușor de utilizat chiar și dacă îl descoperiți prima oară, site-ul va scoate, pe baza de patern-uri, din site-uri care conțin link-uri către fișiere multimedia, datele astfel încât la final să se poată genera un feed RSS corespunzător pentru orice RSS feed reader (cititor de flux RSS, cum este el localizat).

După realizarea unui cont pe site-ul Feed43 se poate începe „lucrul”:

Primul pas este menționarea adresei site-ului. Pentru că am ales să lucrez cu site-ul lui Robin Sharma, am introdus în textbox-ul aferent adresa

http://www.robinsharma.com/blog/robin-sharma-podcasts/

apoi am ales tipul de encodare. Din sursa paginii HTML, de la adresa de mai sus, am văzut că este vorba de UTF-8.

 1: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Am dat clic pe Reload iar acum primul pas arată astfel:

Trebuie acum să-mi definesc regulile de extragere. Dacă ați căutat vreodată, într-un editor de texte mai complet, utilizând wildcards, aceste reguli nu vă vor pune nici un fel de probleme. Oricum, documentația pentru acest site vă stă oricând la dispoziție dând click pe micul semn de intrebare roz.

Deoarece doream să extrag patern-urile să vad ce se repetă, unde sunt fișierele multimedia, am consultat din nou sursa paginii:

 1: <div class="podPress_downloadlinks">
 2: <a href="http://.../podcasts/july_Last_Mile_Excellence_podcast.mp3"
 3: target="new" title="Download: Podcast # 36: Last Mile Excellence podcast">
 4: <img src=".../audio_mp3_button.png"
 5: class="podPress_imgicon" alt="" /></< span>a>
 6: <span class="...">Podcast # 36: Last Mile Excellence podcast</< span>span>

Pe mine mă interesau doar liniile 1, 2 și 3, așa că am ajuns cu următorul patern:

"podPress_downloadlinks">"{%}" target="new" title="{%}"

Puteți observa cele două variabile notate cu {%}, în patern-ul de mai sus. Acestea vor reprezenta datele necesare compunerii feed-ului.

După clic pe butonul Extract, aplicația Feed43 a reușit să detecteze toate cele 36 de episoade disponibile în acest moment.

Se vede în screenshot-ul de mai sus că pentru fiecare item din lista există acele variabile, {%1} și {%2}. Prima este pentru adresa URL, absolută, a fișierului multimedia, iar cea de-a doua este denumirea episodului, titlul.

Acum că Feed43 a înțeles ce ne interesează, este momentul să compunem feed-ul nostru RSS.

Titlul fiecărui episod l-am denumit, așa cum era și firesc, după titlul său, așa că am scris la Item Title Template și la Item Content Template:

Robin Sharma Podcasts - {%2}
Dacă aveam o prezentare a episodului, o puteam citi și pe aceea într-o variabilă, să zicem {%3} și o puteam adăuga în Item Content Template. Dar cum pe site-ul lui Robin Sharma nu este, am preferat să păstrez în prezentare titlul episodului.

Item Link Template reprezintă adresa la care se găsește fișierul multimedia, iar acesta are variabila {%1}.

După clic pe butonul Preview, ultimul pas arată astfel:

Acum avem aproape totul în regulă. Avem un link pe care îl putem utiliza pentru a asculta podcast-urile, avem flexibilitatea de a modifica cele necesare, în cazul în care ceva se modifică pe site, totul este în regulă, dar mie îmi place să mai iau o măsură de precauție: să trec fluxul prin FeedBurner.

Arderea fluxului

M-am logat în contul meu Google (orice cont GMail) și am adăugat adresa pe care mi-a furnizat-o Feed43, cea în dreptul căreia există iconul RSS, portocaliu. Am bifat apoi I am a podcaster! și am dat clic pe Next. Am parcurs wizard-ul și am ales să extragă conținutul multimedia, lăsând selectate atât audio cât și video, poate că vor apărea și episoade video pe care nu vreau să le pierd.

Pentru a asigura compatibilitatea, FeedBurner oferă o funcție numită SmartFeed, așa că, din tab-ul Optimize, am dat clic pe SmartFeed și am activat compatibilitatea.

Ultimii doi pași au fost să copiez adresa URL a feed-ului meu „ars” și să îl import în Zune software, de unde să îl pot oricând asculta sau sincroniza cu Windows Phone Mango sau cu Zune player pentru audiția pe drum.

Audiție plăcută!

Astfel, un serviciu web precum Feed43 vă poate ajuta să extrageți din orice pagina HTML un feed RSS pentru a putea asculta podcast-uri. Dar aceasta nu este singura functionalitate a acestui serviciu. Puteți să îl utilizați cu comics-uri sau orice doriți care apare episodic.

În timp ce voi asculta un podcast de-al lui Robin Sharma, mă voi apuca să adaug în Feed43 și Freelance Freedom, serialul meu preferat de comics-uri al FreelanceSwitch.com.

Audiție plăcută!

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video