Cloud vs. Software + Services

Sunt cu „bagajele” complet în „tabăra” Microsoft și un fan înfocat al gigantului din Redmond. Îmi plac produsele și serviciile lor, le utilizez, le promovez, comercializez și la rândul lor acestea îmi aduc satisfacții financiare (pentru cei care nu știți încă, sunt developer .NET, partener Microsoft și integrator de soluții Office 365) și nu numai (Xbox-ul, Windows Phone-ul, serviciile precum SkyDrive, Office 365, Dynamics CRM pentru business-ul propriu, etc.).

Articol de Razvan

Publicat în

Sunt cu „bagajele” complet în „tabăra” Microsoft și un fan înfocat al gigantului din Redmond. Îmi plac produsele și serviciile lor, le utilizez, le promovez, comercializez și la rândul lor acestea îmi aduc satisfacții financiare (pentru cei care nu știți încă, sunt developer .NET, partener Microsoft și integrator de soluții Office 365) și nu numai (Xbox-ul, Windows Phone-ul, serviciile precum SkyDrive, Office 365, Dynamics CRM pentru business-ul propriu, etc.).

Discutam zilele acestea cu colegii despre avantajele Software + Services în fața Cloud-ului (așa cum este el perceput de Google, Evernote, Salesforce). Discuția ne-a dus imediat la problema companiei Google care a anunțat că din 1 februarie 2013 renunță complet la suportul pentru Exchange ActiveSync. Ca utilizator al produselor Microsoft și în special Windows Phone, acest aspect este unul neplăcut deoarece lipsa acestui serviciu înseamnă imediat imposibilitatea sincronizării calendarelor, contactelor și task-urilor cu Google Apps. Un alt aspect de-a dreptul ciudat pentru Google este că renunță la un feature pe care îl utilizează multiple companii din întreaga lume, care începând cu data de 1 februarie 2013 nu vor mai putea consuma aceste servicii la parametrii acceptabili. Așa ceva pentru o organizație de orice dimensiuni este absolut inacceptabil.

După ce Google a anunțat, tot săptămâna trecută, că nu va mai accepta noi subscripții gratuite pentru IMM-uri pe Google Apps, a ajuns să aplice prețuri similare celor pentru pachetul complet Office 365 (planurile P1), care în curând va permite federation cu Skype. Având în vedere și acest aspect precum și faptul că serviciile cloud-only nu permit bugetarea pe termen lung (ce face o firmă când ofertantul serviciului renunță la feature-uri?), cred că vor împinge tot mai mulți clienți în tabăra Microsoft, unde sunt oferite pachete Software + Services.

Costuri

Bineînțeles că pachetele Software + Services sunt mai scumpe și bineînțeles că mulți utilizatori caznici vor blama Microsoft pentru prețuri, dar dacă stăm și calculăm, ieșim mult mai ieftin deoarece:

  • Funcționalitățile unui software nu se schimbă. Dacă se schimbă, păstrăm versiunea optimă necesităților noastre.
  • Software-ul pe care am dat banii îl utilizăm nelimitat, unde și când dorim.
  • Dependență scăzută de always-on. Nu mai plătim extra pentru conexiunile WiFi din avion.
  • Funcționalități imposibil de realizat sau mult prea costisitor de realizat pe platforme sau aplicații web.
  • Downtime-ul sau lipsa conexiunii nu paralizează complet activitatea.
  • Back-up facil prin regula 3-2-1.
  • Sincronizare.
  • Risc scăzut la pierderea datelor în momentul în care compania furnizoare ia decizii cretine.

Caiete online

Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt împotriva cloud-ului, dar nu exclusiv. Utilizez intensiv OneNote, în defavoarea Evernote-ului pentru păstrarea notițelor de pe telefon, PC, web. În momentul în care SkyDrive (Pro sau „home”) îmi sincronizează notițele cu calculatorul, dețin deja acele notițe, într-un fisier pe care îl pot muta liniștit oriunde consider de cuviință, fără să depind de provider (SkyDrive sau Office 365), să îl modific, să îl partajez prin alte mijloace. Bineînțeles că pierd din funcționalități când nu este disponibil serviciul din spate, dar nu pierd datele sau nu pierd toate funcționalitățile în momentul în care producătorul ia o decizie idioată.

Din Livescribe pot sincroniza rapid notițele cu OneNote, pot partaja pencast-uri cu clienți, colegi sau alte persoane, dar aceste notițe nu sunt doar online, participând, practic activ, la efectuarea back-up-ului prin regula 3-2-1.

Odată cu achiziția unui stilou Livescribe primim un cont Premium de Evernote pentru... doar 1 an. Dacă totuși dorim să mergem în continuare cu platforma lor este necesară prelungirea acelui cont Premium pe toată perioada în care dorim să mai încărcăm pencast-uri în platforma Evernote. Nu mai plătim, nu mai încărcăm pencast-uri. La OneNote, în schimb, putem încărca notițe cât ne ține spațiul. Prețul pe GB este foarte scăzut și în plus există posibilitatea unui back-up local.

Concluzie

În ultimii ani am asistat la o modificare de paradigma, din software în cloud. Cei mai inteligenți au optat pentru software + services, unde cele două se îmbină pentru realizarea unui produs cu o siguranță crescută și cu funcționalități pe care doar una dintre variante (software sau cloud), singură nu le pute oferii. Alții au optat pentru o mutare completă în cloud, dacă nu au fost paranoici iar politicile și reglementările din țările respective le-au permis. Cloud-ul este sigur! Este mai sigur că un datacenter al unei companii mare este ținut în siguranță, sunt efectuate back-up-uri periodice și că calculatoarele care rulează în acestea sunt mult mai performante decât și-ar putea permite o companie mică sau medie, dar trebuie să înțelegem unde se termină rolul ofertantului de servicii și unde intervine posibilitatea de a mai utiliza datele pe care le punem în cloud în momentul în care nu suntem conectați sau o decizie corporatista prost luată ne poate distruge un business.

Încercați să efectuați un tabel în Google Calc, în mod offline și să o salvați undeva de unde să puteți, doar ulterior să o trimiteți colegilor din echipă.

Spor! Numai bine,

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video