Poti pune baza pe Microsoft?

Pe vremea realesului, la acea vreme, Iliescu circula o glumă simpatică ce spunea cam asa: Poți pune baza pe președintele României? Da, dar mai bine pui acid! Cam aceeași situație este și cu Microsoft.

Pe vremea realesului, la acea vreme, Iliescu circula o glumă simpatică ce spunea cam asa:

Poți pune baza pe președintele României?

Da, dar mai bine pui acid!

Cam aceeași situație este și cu Microsoft.

Este drept că nu înțeleg eu tot ce trece prin capul mai marilor Microsoft, dar totuși nu este un târnăcop. Acela rămânea acolo și poate învățau ceva din greșelile lor.

Iartă-i române că nu știu ce fac

În anul 2008, pe când iPhone apărea pe piață și Steve Jobs prezenta minunatul telefon inteligent pentru care aveai la dispoziție 10 stylus-uri, nu unul pe care foarte ușor îl puteai pierde, subsemnatul miza pe platforma Windows Mobile 6.0 și evangheliza minunata platformă în stânga și în dreapta. Doar deh, un developer .NET, "care mă aflu", poate oricând să facă aplicații pentru un astfel de OS.

Viitorul suna bine pentru mine, precum vechiul motto al Dialog (acum Orange România). Mă gândeam eu: Microsoft - companie mare, sigur au dat lovitura cu noul lor sistem de operare!

Da de unde! În anul 2010 Microsoft uită complet de utilizatorii Windows Mobile 6.5, ultimul sistem de operare pe care l-au lansat sub acel brand pana în 2015, lăsând cu gura căscată și ochii în soare multiple companii care utilizau terminale mobile cu Windows Mobile 6.x pentru POS, agenți comerciali, device-uri specializate pe topografie, GPS sau pentru companii de curierat. Tot atunci mulți producători de hardware/OEM au renunțat să mai colaboreze cu Microsoft și au trecut la alte sisteme de operare.

The Wind of Change

După cum am spus și mai sus, în anul 2010, Microsoft și-a dat seama că nu procedase cum trebuie cu Windows Mobile și au hotărât că este momentul schimbării. Cum vânturile schimbării bateau prin sediul gigantului din Redmond, HTC a mizat încă o dată pe sistemul de operare Microsoft și au scos pe piața avidă de un nou (potențial) eșec minunatul terminal HTC HD7.

Wow! Un telefon atât de elegant, cu un sistem de operare personalizabil, minunat! La asta îmi stătea gândul când am luat iar o decizie proastă, influențat de pasiunea (din acea vreme) pentru Microsoft. Din nou m-am gândit la cât de elegant va fi să pot scrie aplicații în .NET pentru noile terminale ale Microsoft, dar care, datorită securității excesive nu dispuneau de o serie mare de avantaje pe care developerii le necesitau. Sistemul de operare a fost un eșec. Nu s-au scris multe aplicații pentru acest OS iar majoritatea erau de o calitate inferioară. Mereu am fost de părere că valoarea unui smartphone constă în valoarea aplicațiilor de care dispune.

În timp (doi ani mai târziu, în 2012), Microsoft și-au dat seama de greșeala făcută și au “reinventat” sistemul de operare. A venit momentul pentruWindows Phone 8, lăsând deoparte tot ce însemna Windows Phone 7.x, cu developeri și utilizatori cu tot (developerii au fost rugați să deblocheze terminalele lor căci acestea nu vor mai putea fi deblocate după o anumită dată).

Omul inteligent învață din greșelile proprii

Se pare că inteligența nu a fost aliatul meu când, văzând în ofertele magazinelor de specialitate un HTC 8X, m-am năpustit să îl achiziționez.

Aceeași greșeală, influențată de acea pasiune pentru ce vine de la Microsoft. O pasiune care încet, dar sigur, începe să aibă "parfum" de amintire.

Din nou am făcut greșeala ca, în loc să mizez pe o platformă adevărată și stabilă, cum este iOS, am mizat pe o platformă la fel de stabilă și sigură precum Codul Fiscal din țara noastră, care se schimbă cu o viteză amețitoare pentru orice om cu scaun la cap și pentru orice companie care ar dori să învestească în acestă țară care și așa plutește în derivă.

Dar divaghez. Să revin la "minunatul" Microsoft!

Tot prin 2012, undeva prin luna octombrie, Microsoft anunța cu surle și trâmbițe un sistem de operare minunat, menit să ruleze pe procesoare ARM, care va revoluționa pentru totdeuna ecosistemul Microsoft. Era vorba de Windows RT.

Încântat, din nou, la acea vreme de acestă perspectivă și vrăjit de magia Metro UI, am hotărât că prețul tabletei ASUS, care rula Windows RT este cea mai bună alegere pe care o pot face. Jubilam deja la gândul aplicațiilor pe care le pot dezvolta pentru Windows RT și ce viitor minunat are tableta, doar aveam chiar și suita Microsoft Office 2013 pe ea. Prețul tabletei, la acea vreme era puțin peste cel al unui iPad din aceeși generație (ambele noi, de la același retailer).

Nu am fost însă singurul fraier. Au fost utilizatori care și-au achiziționat tablete Microsoft Surface RT din SUA, vrăjiți și ei (și mai apoi prăjiți) de Metro UI.

Unde-i baiul?

Ce m-a determinat să scriu acest articol este anunțul Microsoft că renunță la aplicația Skype pentru Modern UI (acum numită Universal App).

Fără aplicația Skype, pe care o utilizez des în decursul unei zile de lucru sau în interviurile din podcastul Burzcast, tabletele cu Windows RT, un sistem de operare pe care deja Microsoft l-a condamnat la moarte lentă, devin și mai inutile.

După câte știți, stau atent cu ochii pe ce face Microsoft și încerc să aflu câ mai multe noutăți despre noul, minunatul și puțin copiatul Windows OS X (pardon, Windows 10), dar despre un Windows 10 RT nu se spune decât că... el nu va exista!

Microsoft a mai închis un capitol în cartea lor cu eșecuri, la pagina alăturată Zune-ului și Windows Phone 7 (de Microsoft Kin nici nu mai vorbesc!).

ASUS a declarat că nu este convins de faptul că Windows este bun pentru smartphone-uri. Nu mă mir deorece instabilitatea și deciziile "deștepte", luate probabil în barurile din campusul Microsoft nu pot duce la o situație win/win/win (Microsoft/OEM/utilizator final), exact așa cum era analogia mea de mai sus cu Codul Fiscal al României.

Dacă ne uităm atenți, cu ochi de analiști IT, la situația Microsoft, putem spune că Microsoft se pare că nu vrea să învețe odată din greșelile lor. Sunt sigur că vor continua să scoată pe piață tablete Surface pe care nu le vor comercializa decât într-un numar foarte restrâns de țări, România fiind exclusă. Vor continua să lanseze terminale Microsoft Lumia cu Windows Mobile 10, pe care le vor comercializa, prin parteneri și în România, dar care datorită lipsei de aplicații nu vor avea un succes prea mare (un exemplu simplu pentru podcaster-ul din mine - vezi Burzcast - nu există o aplicație de sound cart și eu nu am timpul necesar să realizez una). Vor continua să vândă, dar nu în România, consolele XBox 360 și One, dar la care dacă nu ne dăm drept locuitori ai altor țări nu vom putea folosi nici un sfert din funcționalități și multe altele.

Oare nu ați învățat nimic de la Ballmer și Zune? De la Windows Vista și Windows Phone 7?

Minunați cititori ai acestui articol, vă mulțumesc pentru răbdare! Ce părere aveți? Veți continua să mizați pe Microsoft? Să puneți baza business-ului vostru pe tehnologiile lor (în special mobile) sau vă veți îndrepta spre tehnologii mai stabile, unde management-ul chiar dorește să își creeze fani și evangheliști și nu să își atragă antipatii?

Eu din cate văd, pentru Microsoft (divizia Windows Mobile), viitorul arată... ocru.

Vă mulțumesc pentru comentarii.

Spor la succes,