Problema serviciilor Microsoft

După cum deja știți din presa de specialitate din întreaga lume, săptămâna trecută Microsoft a făcut un mare anunț referitor la Windows 10 și, printre altele, integrarea acestui OS cu Xbox One.

Articol de Razvan

Publicat în

După cum deja știți din presa de specialitate din întreaga lume, săptămâna trecută Microsoft a făcut un mare anunț referitor la Windows 10 și, printre altele, integrarea acestui OS cu Xbox One.

Toate bune și frumoase până aici. Marketing-ul funcționează bine la americani și ei sunt convinși că înafară de cele 42 de țări în care există suport pentru XBox Live nu mai există nicio altă țară. Totuși, Microsoft România ne dovedește contrariul, pe site-ul lor găsindu-se un link către XBox (site-ul oficial, dar cu un MasterPage în limba engleză).

Situația

În România există la multipli distribuitori/comercianți consolele XBox 360 și XBox One, iar prețurile sunt competitive cu cele din S.U.A. sau alte țări în care orice cumpărător care dorește să dea mai mulți bani pentru a putea beneficia de întreaga experiență chiar o poate face.

Din păcate la noi prețul este, dar funcționalitățile sunt limitate. Este situați achiziționării unei mașini luxoase, dar care în România poate rula cu maxim 30 km la oră, limitată de producător. Nu este mai ieftină, doar este „jefuită” de funcționalități. A cui este vina? A comerciantului sau a cumpărătorului, care își permite să dețină așa ceva și nu poate exploata achiziția la valoarea care este promovată și în conformitate cu prețul care îl achită. La urma-urmei prețul unui produs reprezintă valoarea pe care ar trebui să o regăsim în acel produs, iar achiziționarea acelui produs reprezintă acceptarea acelei valori reflectate în suma de bani achitată pentru acel produs.

Merită, deci, un XBox One prețul cu care defilează Microsoft sau comercianții români? Nu mă înțelegeți greșit, sunt gamer (de ocazie), dar îmi plac consolele Microsoft. Tocmai de aceea sunt atât de indignat: vreau dacă am cumpărat un bun să mă bucur de el așa cum scrie pe cutie, nu așa cum, artificial, îmi este limitată funcționalitatea acelui bun.

Să ne gândim puțin la situația din România. Avem în jur de 2 mașini pe cap de locuitor. Suntem una dintre țările cu problema venită de la ruși, numită grandomanie. Ne place să avem cele mai „tari” mașini, cele mai „performante” telefoane, tablete sau alte device-uri și gadget-uri și ne place să ne mândrim cu ele. Nu contează că sunt luate în rate și că lăsăm ratele moștenire urmașilor, dar le avem. Așa am fost educați. Aceeași cultură este în zona comunistă: cât mai mare, cât mai puternic, cât mai strălucitor, chiar dacă folosim maxim 60% din ce are de oferit. Avem SUV-uri puternice cu care putem merge pe șoselele care tranzitează satele ca să claxonăm căruțele sau să mergem cu ele și să provocăm accidente că nu suntem obișnuiți să conducem cum trebuie – la 50 km/h una este manevrabilitatea unei mașini și cu totul alta la 110 km/h sau mai mult.

Cine mai merge cu autobuzul în Cluj-Napoca? Pensionarii, care au abonament gratuit și prea mult timp la dispoziție și elevii care încă nu au 18 ani. Uneori studenții care încă nu și-au adus mașinile cu ei sau a căror părinți au văzut în Vest că acolo mașinile nu sunt cele mai scumpe și cele mai puternice ci sunt exact ceea ce trebuie să fie: un mijloc de transport dotat cu utilitățile necesare în funcție de adâncimea buzunarului.

Dacă avem această „problemă” de a fi cât mai grandomani, ca să „moară de ciudă prietenii” și dăm cât mai mulți bani, de ce nu profită companiile precum Microsoft (și Apple este cam în aceeași oală cu privire la unele servicii) și să ofere servicii complete și în România? Veți spune că trebuie să localizeze produsul. Păi nu chiar! Dacă ar trebui localizat, atunci nu l-ar vinde deloc în România! De ce îl prezintă și comercializează și în România? Ați dori să aveți un XBox cu meniul complet în limba română și jocurile să fie traduse în limba română? Ar suna stupid și și-ar pierde din „farmec”. Poate înainte să „căsăpim” un „boss” în ceva joc ne-am gândi că e „șefu’” și ne-am descurca mai bine?

Deci, problema nu este la lipsa de bani. Românii sunt inventivi și utilizează conturi pe alte țări pentru a putea beneficia de o parte din funcționalitățile puse la dispoziție de Microsoft pe consolele lor de jocuri. Altă variantă este realizarea unui card de debit într-o țară acceptată sau prin intermediul furnizorilor online de astfel de servicii. Adică nu doar că putem și vrem, dar am reușit să găsim și mijloace de a „păcăli” software-ul comerciantului pentru a putea beneficia de ceva ce ni s-a promis, pentru care am plătit și pe care chiar vrem să dăm banii! Ce, Microsoft, banii noștri nu sunt buni? Îi puteți converți în EURO sau în USD și folosi și la voi în țară.

Poate unii ar spune acum că sunt anumite probleme legale și nu ar putea Microsoft să încaseze banii. Da de unde?!** Microsoft oferă către români servicii precum Microsoft Azure, Microsoft Office 365 și nu întâmpină niciun fel de probleme în a debita cardurile clienților lor**. De asemenea, dacă ai un card emis de o bancă dintr-o țară acceptată de divizia XBox, nu te întreabă nimeni dacă ești sau nu din acea țară. Nu îți cere buletinul, te crede „pe cuvânt” și dacă IP-ul de pe care folosești seriviile XBox este IP de România.

Microsoft, vă dăm banii noștri! Rezolvați-vă problemele serviciilor XBox în România!

În concluzie

Vina este tot a noastră, a cumpărătorilor. Banii din comercializarea consolelor se duc tot în buzunarul Microsoft, fără niciun fel de probleme, darla final primim acea consolă limitată virtual, pentru care am plătit premium și sunt sigur că nu din cauze legale ci doar pentru că Microsoft nu vrea să înțeleagă că noi, românii chiar vrem să dăm banii, chiar și atunci când nu îi avem. Doar așa cunoscuții ne pot invidia. Am învățat asta din Est.

Voi de ce părere sunteți?

Spor la succes,

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video