Comunitatea reprezintă principalul generator de profituri pentru o companie. Analizăm atenți comportamentul comunității din care face parte clientul țintă și generăm o comunitate în jurul brand-ului clientului. Când comunitățile se întâlnesc se întâmplă lucruri bune.
Una dintre nevoile umane este socializarea. Omul, prin natura sa, trebuie să aparțină unui grup, indiferent pe ce se axează acel grup. Poate că este vorba de o comunitate în care membrii au aceleași pasiuni, cum sunt fotografia, cunoștințe într-un domeniu, poate o societate religioasă (da, religia este tot o comunitate, dar întemeiată pe baza unor scopuri laice), etc.
Nu există limită de vârstă în ceea ce privește socializarea. De la copiii care se joacă împreună într-un părculeț din jurul blocului, până la adulții care se întâlnesc în cluburi sau la conferințe, socializarea este o componentă esențială în viața oricărui om care nu s-a decis că îi este mai bine în calitate de pustnic.
Socializarea începe din perioada grădiniței, a școlii, etc. Primul contact pe care copilul îl are cu alții, care, într-un fel sau altul, împărtășesc aceleași idei sau dorințe. Nu este deci de mirare că, încă de mici, copiii încep să se formeze în așa fel încât să dorească să facă parte dintr-o comunitate.
Multe decizii pe care le luăm în viață, le luăm, voluntar sau nu, sub influența comunității din care facem parte. Ne îmbrăcăm într-un fel, ne purtăm într-un fel și frecventăm anumite locații sau evenimente tot din aceste motive de apartenență.
Persoanele cu cele mai bune performanțe în afaceri pun foarte mult accentul pe construirea relațiilor cu clienții sau partenerii, iar pentru ei relaționarea cu oamenii din jur nu reprezintă o pierdere de timp, ci o modalitate plăcută și constructivă de a-și folosi timpul. La final, este totul un câștig, de ambele părți.
Multe organizații pun accentul pe o cultură organizațională care promovează colaborarea și relațiile. Este bine, deoarece când oamenii se simt apreciați, strălucesc și acest aspect nu poate decât să fie benefic pentru orice companie. Este cu atât mai importantă această cultură organizațională, cu cât oamenii învață să trateze pe cei din jurul lor, persoane cu care vin în contact în orice moment, cu respect.
Aplicații online
În zilele noastre, Internetul joacă un dublu rol, fiind ca o sabie cu două tăișuri: te ajută să socializezi, dar “te ține la ușă”. Cum adică? Este un fel de jumătate de socializare: poți ajunge să comunici cu persoane din orice colț de lume, din locuri în care nici nu ai visat că ar exista, dar totul se desfășoară doar virtual, on-line.
Dar de ce scriu toate acestea? La urma urmei acest blog se axează pe altceva. Exact aici doresc să ajung. La baza branding-ului se află tot socializarea. Doar că este o formă de socializare mai complexă. Pe Internet datele circulă mult mai repede. Rețelele sociale nu sunt o noutate, doar că mai toate companiile au început să își fixeze campaniile de marketing pe diverse rețele, precum Facebook, Google+, MySpace, etc. Până și forum-urile, cândva atât de populare, încât oricine avea câte un forum, indiferent de domeniu, sunt forme de socializare, de apartenență la un grup cu interese (cel puțin parțial) comune.
Oamenii au nevoi de bază. Doresc să fie unici, dar totuși trebuie să facă parte dintr-o comunitate, ceva ce este mai mare decât ei. Deoarece oamenilor le poate plăcea orice, ei pot deveni simpatizanți ai unui brand, indiferent dacă acest lucru este indus sau nu de către comunitatea din care fac parte. Poate că reușesc ei să promoveze, în comunitățile din care aparțin, un brand.
Este, deci, important ca și deținătorul brand-ului să prezinte o reacție care să atragă pe cei din comunitate. Studiile arată că cei mai ”infideli” unui brand sunt tinerii. Aceștia, așa cum am spus și mai sus, influentați de comunitate, pot migra, spre un alt brand, repede. Câți nu au migrat de la MySpace și Hi5 la Facebook? Câți nu trec mai departe la Google+, iar dacă nu acum, căci încă nu au prieteni acolo, o vor face imediat ce prietenii lor vor avea conturi pe noua rețea de socializare. Într-un fel este și firesc: e nou și toată lumea vrea să îl aibă, doar se vorbește mult despre el.
Din păcate, în companii, această tranziție a centrului de atenție de la un brand la altul este foarte dăunător dacă te afli de partea brand-ului care ”a venit mai întâi” și foarte bine dacă faci parte din grupul celui ”nou”.
Revin la importanța de a trata oamenii cu respect. Este un punct important, deoarece este unul pe care un brand se poate sprijinii când un concurent tinde să îl ajungă din urmă, iar marea majoritate a consumatorilor care au și putere de decizie (de obicei populația adultă), tinde să țină cont de acest important aspect.
De aceea, noi, la Dev-Vision, avem grijă să analizăm, reanalizăm, urmărim, raportăm și comparăm cum se comportă consumatorii on-line. Vedem ce spun ei, ce feedback aduc și de unde vin. Ce fel de consumatori sunt și din ce grup fac parte. Dacă, de exemplu, grupul din care fac parte nu este interesat de o idee pe care o companie dorește să o prezinte sau implementeze, un membru al acelui grup are două variante:
-
este lider al comunității (fie și neoficial) și reușește să comunice eficient comunității avantajele, astfel încât comunitatea adoptă brandul, sau
-
părăsește comunitatea și se alătură alteia care este ”fidelă” nou-adoptatului brand.
Am văzut aceste situații de cele mai multe ori în cazul discotecilor, la adepții sistemelor de operare, ale telefoanelor mobile și multe altele.
Dacă iubiți brand-urile…
Deoarece cel mai des se întâmplă o migrare completă a comunității către un brand, cea mai plauzibilă variantă rămâne prima. Astfel, este important ca un brand să devină respectat, iubit chiar. Iar acest lucru se face cel mai simplu prin… realizarea unei comunități în jurul ei. Nu-i așa că este foarte simplu?
Dacă un brand are o comunitate, atunci el devine iubit. Oamenii vor să interacționeze cu oameni ca ei, cu aceleași interese, cu aceleași păreri (sau doar puțin diferite), cu aceleași perspective. Doar de aceea suntem în rețelele sociale în care suntem și avem prietenii pe care îi avem (nu vorbesc doar de cele online).
La Dev-Vision analizăm și optimizăm mereu aceste valori de interacțiune dintre clienții noștri și cumpărătorii sau clienții acestora și avem grijă ca mereu să oferim valori valide, să îi transformăm în brand-uri locale, naționale, internaționale. Deoarece când oamenii ”se îndrăgostesc” de un brand, de un produs sau un serviciu, revin. Când produsul, serviciul sau brand-ul este bun, spun și altora din comunitatea lor, iar când comunitatea lor se întâlnește cu comunitatea generată în jurul produsului/brand-ului, lucruri bune se întâmplă pentru clientul Dev-Vision. Aceste comunități generează profituri pe termen lung.
Veniți să realizăm o comunitate în jurul companiei Dumneavoastră! Dev-Vision vă ajută!
Numai bine,