Oricând este un moment bun să luăm în mână ”mătura binară” și să ne apucăm să dăm cu ea pe disc-urile noastre, pe acolo pe unde doar sistemele de operare lasă urme! În acest articol scriu despre cum să curățați HDD-urile și SSD-urile pentru a lucra mai plăcut, cu mai mult spațiu disponibil.
Odată cu venirea iernii, nu este ceva ieșit din comun să ne apuce hărnicia, brusc, de parcă nu am avea alte lucruri mai importante de făcut. Vezi Doamne, trebuie făcută curățenie pentru că se apropie sărbătorile de iarnă.
Așa că, între o planificare pentru concediul de iarnă și alegerea stațiunii de ski sau doar de bulgăreală, mai dăm cu mătura în cămară, mai aruncăm din debarale ce nu ne mai trebuie și mai schimbăm fel-de-fel de consumabile (hârtii, folii, etc.) care pastrează sub ele bunuri mai mult sau mai puțin de valoare pentru noi și cei ce le utilizează.
Dacă tot ne-am apucat de curățenia de iarnă prin casă, de ce pe HDD-urile și mai nou SSD-urile noastre nu s-ar putea face curățenie? Doar pentru că datele sunt stocate logic, nu este nimic rău să ne apucăm sa organizăm fișierele și directoarele corespunzător, că deh, vine iarna și trebuie să fie curat.
Mătura binară
Probabil că vă gândiți că dacă ați fost suficient de organizat în munca voastră la calculator ați reușit să economisiți o gramadă de timp care altfel era investit în curățenie, mutare, ștergere, redenumire, etc. și dintr-un anumit punct de vedere aveți dreptate, dar… aceasta este doar o mică parte a curățeniei de iarnă. Este momentul să luăm în mână ”mătura binară” și să ne apucăm să dăm cu ea pe disc-urile noastre, pe acolo pe unde doar sistemele de operare lasă urme!
După ce am instalat, abia cândva săptămânile trecute, Windows 7 Service Pack 1, era inevitabil să nu rămân cu și mai puțin spațiu pe partiția C: a HDD-ului meu destul de încăpător. Asta deoarece Windows, ca și multe alte aplicații, de altfel, lasă în urmă o gramadă de fișiere și instalere pe care nu le mai șterge niciodată, poate că avem nevoie de ele. Ei bine, nu!
Odată ce am trecut la Windows 7 Service Pack 1, nu mai am nevoie să revin la original, dacă am constatat că nu întâmpin nici un fel de impediment în a-mi desfășura munca cotidiană la PC. Așa că, de ce să mai păstrăm fișierele vechi, inutil, pe disc?
Ștergerea fișierelor dinaintea SP1:
-
din managerul preferat de fișiere, dați clic dreapta pe partiția C:
-
alegeți Properties
-
în tabul General, dați clic pe butonul Disk Cleanup
-
în fereastra care se deschide, veți putea vedea, în acel list-view, Service Pack Backup Files. Acela este back-up-ul pentru fișierele vechi de care nu mai aveți nevoie.
-
bifați toate folderele pe care doriți să le curățați
Mai jos, chiar sub listă, veți putea vedea spațiul câștigat în urma curățirii (în screenshot-ul pe care l-am luat, deja ștersesem fișierele de la Service Pack Backup). Apoi dați clic pe OK și lăsați Windows să șteargă fișierele și folderele nedorite.
Fișierul Hibernate
Imediat ce reinstalez Windows pe PC sau pe Laptop, am grijă să dezactivez modul Hibernate. Îl consider un mod inutil, deoarece utilizez fie modul Sleep fie închid PC-ul. Nu îmi place Hibernate deoarece cu cât am mai mult RAM, cu atât îmi consumă mai mult spațiu pe HDD. De ce să nu utilizez acel spațiu mai cu folos?
Dezactivați funcția de hibernare, deschizând o fereastra de consolă, neapărat cu drepturi de administrator și tastați
powercfg -h off
După dezactivare, veți putea înlătura imensul fișier de swap (da, este un fișier de swap), cu ajutorul Disk Cleanup, urmând pașii prezentați mai sus.
Ștergeți toate gunoaiele
Un utilitar care îmi place mult și pe care îl utilizez de ceva vreme este CCleaner (Crap Cleaner, pe numele lui complet).
Acest utilitar vă ajută să înlăturați multe dintre fișierele și directoarele inutile, reziduale, din sistem. Tot ce trebuie să faceți este să bifați ce doriți să înlăture, să analizați conținutul acestor foldere și apoi să dați click pe Run Cleanup. În câteva minute (sau secunde), veți avea un disc mai curat.
Fiți necruțători! Faptul că anumite fișiere s-ar putea să vă îmbunătățească viteza de navigare pe Internet, cum sunt acele cookie-uri sau fișierele temporare din cache-ul browserelor, se vor dovedi mai târziu doar pierdere de timp. În plus, uneori, Opera Browser preferă să nu încarce paginile sau imagini de pe pagini așa cum trebuie, ci să le preia direct din cache, astfel utilizatorul văzând datele vechi și neactualizate. În cele din urmă veți ajunge să apreciați avantajele unei ”femei de serviciu” virtuale.
Dezinstalați programele de care nu mai aveți nevoie
Atât Microsoft cât și terți, oferă o multitudine de utilitare de dezinstalare. Eu utilizez cel mai mult utilitarul integrat în Windows. Navigați prin acesta, vedeți ce aplicații nu ați mai utilizat de mult timp și care credeți că nu vă mai sunt utile și dezinstalați-le. Nu vă fie teamă! Mai mult ca sigur că atunci când veți avea nevoie de ele veți putea instala o versiune mai nouă.
Ce-mi ocupă spațiul?
Nu cu mult timp în urmă am aflat de un utilitar minunat: Space Sniffer. Nu căutam astfel de utilitare deoarece în anii în care am lucrat ca tehnician hardware la o firmă locală de calculatoare, am avut ocazia să aflu care sunt folderele în care se adună majoritatea ”gunoaielor”. Totuși, după ce am rulat Space Sniffer și pe PC, am constatat încă o dată că omul cât trăiește învață.
Astfel am aflat cum folderul AppData imi consumă foarte mult spațiu pe hard disc, deoarece Microsoft și alți vendori (inclusiv noi, cei de la Dev-Vision) preferăm să îl utilizăm pentru stocarea datelor referitoare la utilizatorul curent (setări, aplicații One-click Install, etc). Dați o raită prin %APPDATA% și verificați ce foldere și fișiere sunt de la programe pe care nu le mai utilizați. Dacă este nevoie dezinstalați acele aplicații sau înlăturați folderele și fișierele inutile, care doar ocupă spațiu.
Sistem curat, sistem sigur
Acum, după ce am terminat de curățat prin sistem, este momentul să ne ocupăm puțin de malware. Multe dintre cookie-urile de pe sistem sau dintre fișierele descarcate pot conține variate forme de malware, de aceea, pentru a reduce timpul necesar scanării, am înlăturat, în prealabil, acele fișiere, prin procedeele și cu aplicațiile mai sus menționate.
Avem acum mai puține fișiere de scanat, căci multe dintre cele care trebuiau scanate le-am șters cu pașii de mai sus, așa că după ce aducem la zi baza de date cu semnături a Spybot – Search and Destroy, putem incepe scanarea. După scanare (care poate dura mai multe minute, în funcție de câte foldere și fișiere aveți), dați click pe butonul Fix above, pentru a înlătura fișierele sau codul malware din acestea.
La final
Sper că acest mic ghid să vă ajute să curățați HDD-urile sau SSD-urile nu neapărat cu ocazia sărbătorilor de iarna, ci ori de câte ori este nevoie (dar dacă tot suntem în sezonul rece…). Recomand cu căldură păstrarea unui HDD cât mai curat, cât mai bine organizat, așa cum vă place să găsiți și pe biroul la care lucrați. În plus, cu cât este mai curat, PC-ul pe care îl utilizați se va mișca mai bine, crescându-vă eficiența.
Dacă sunteți interesați să citiți si despre cum să organizați e-mail-urile, folderele și fișierele de pe HDD, în munca zilnică acasă sau la birou, recomand citirea articolului Management + tehnologie = timp și bani câștigați. Lectură plăcută!
Spor la succes și un disc fix cât mai curat și bine organizat,