De pe HDD pe SSD în pauza de masă

Cât timp îți ia să muți tot sistemul de operare și soft-urile instalate de pe un HDD pe un SSD? 30 de minute este răspunsul meu. Îți rămâne timp și pentru pauza de masă, daca faci operațiunea în timpul unei zile de lucru. Iată cum am procedat eu.

Cât timp îți ia să muți tot sistemul de operare și soft-urile instalate de pe un HDD pe un SSD? 30 de minute este răspunsul meu. Îți rămâne timp și pentru pauza de masă, daca faci operațiunea în timpul unei zile de lucru. Iată cum am procedat eu.

Unelte și pași

  Primul pas a fost să deschid carcasa unității centrale a PC-ului meu și să îi caut SSD-ului un loc bun de fixat împreună cu cele 2 bucați adaptoare, metalice, pentru SSD-uri si HDD-uri de laptop, de dimensiuni de 2,5”.  
  Din BIOS, am verificat imediat dacă SSD-ul era detectat și dacă este într-adevăr conectat pe o conexiune de date de 6 Gbps SATA II. Pare să fie OK aici.   Imediat ce am boot-at, pentru ultima oară în Windows-ul de pe HDD, am intrat în Control Panel » Administrative Tools » Disk Management și am creat 2 partiții pe SSD, care să corespundă partițiilor System Reserved (hidden) si Boot (ceea ce Windows cunoaște ca partiție system) ale HDD-ului meu. Le-am formatat ambele în NTFS și partiția System Reserved am setat-o activă.  
    O curățare a HDD-ului de rămășițe va ajuta de asemenea la copiere.  

Clonarea

  Cel mai simplu și rapid este să utilizați produsul EaseUS ToDo Back-Up, care la prețul de 29 USD, nu golește un buzunar la achițizionarea unei licențe Home Edition. Eu îl utilizez mult și pentru back-up-urile mele săptămânale.   Din ToDo Back-up, am mers la Partition clone. Am optat pentru această variantă deoarece pe HDD-ul de 1 TB, Western Digital, pe care ședea și Windows 8 Pro with Media Center, partiția C era ocupată de sistemul de operare și mai aveam partiția System Reserved, pe langă partiția D, cu date de care nu vreau să mă ating acum. În cazul în care utilizați alt HDD care are o capacitate mai mică sau egală cu cea a SSD-ului pe care doriți să îl adăugați și nu utilizați Windows 8, puteți opta pentru Disk clone.  
    În screenshot-ul de mai jos se observă că deja SSD-ul conține clona partiției C și System Reserved de pe HDD-ul meu WD, dar pașii se reproduc în ordinea din articol. Am ales sursa (partitia C, apoi partiția System Reserved a HDD-ului) si destinația (partițiile create mai sus pe SSD) și am bifat Optimize for SSD. Această din urmă opțiune permite SSD-ului o aliniere, care va ajuta la regăsirea rapidă a datelor pe SSD, astfel reducând numărul de citiri și scrieri care atrag după sine uzarea SSD-ului. Copiera durează, pentru cele 2 partiții, dintre care una are 90 GB de date (partiția C), mai puțin de 25 de minute.  

Ultimii pași

  Ultimul pas pe care l-am mai făcut a fost să redau spațiul rămas HDD-ului, pentru partiția D (cea de date). Am rebootat calculatorul și m-am asigurat ca in BIOS este setat să booteze corect de pe SSD, nu de pe HDD. Am simțit imensa îmbunătățire a vitezei și nu am apucat să constat că deja aștepta parola contului meu.   Am pornit apoi un alt tool foarte util și elegant care îmi place mult, EaseUS Partition Master și am șters partițiile System Reserved si C de pe HDD, după ce am verificat de 3 ori că nu șterg cele de pe SSD. Am redimensionat partiția D de pe HDD și după reboot am așteptat 5 minute ca să mute datele în ordine pe nou-dimensionată partiție.   După boot-are finală aveam HDD-ul și SSD-ul separate complet, fără date redundante. Totuși My Documents, Movies, Pictures, etc. le-am mutat pe HDD, nu le țin pe SSD.   Am verificat apoi pentru a mă asigura că Windows este „conștient” că rulează de pe un SSD și nu de pe un HDD cu un click dreapta pe partiția C, apoi Properties și din tabul Tools am dat click pe Optimize. Apoi am putut să văd următoarea imagine:  
  Pentru a mă „mândri” cu noul scor din Windows am mai dat o dată Re-run the assessment din Control Panel » Performance Information and Tools și am mai așteptat 4 minute până a reevaluat situația PC-ului meu. Am fost încântat să văd că nota Primary hard disk-ului a crescut foarte mult.   Toată operațiunea (cu tot cu deschiderea carcasei și montarea SSD-ului în interiorul unității centrale) a durat 30 de minute. Acum Windows bootează foarte rapid. Programele se deschid instant, inclusiv Visual Studio 2012.   Recomand tuturor celor care doresc să îmbunătățească performanțele PC-ului sau laptop-ului să opteze pentru un SSD. O garanție de 3 ani, cu 1 milion de operații și la prețurile la care au ajuns SSD-urile de 120 GB, nu văd de ce nu ați merge chiar acum să achiziționați un SSD de la magazinul cu bucurie la cutie.   Editare ulterioară:  
Pentru SSD-uri utilizarea Prefetch nu mai este necesară, astfel, mergeți în HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters și pentru cheia EnablePrefetcher setați valoarea 0. Acest lucru va împiedica Prefech care pornește și ține pornit un program, „just in case you may need it later”.
  De asemenea, asigurați-vă, din Device Manager » SSD-ul vostru în grupul Disk drives » Properties » Policies, că este bifat Turn off Windows write-cache buffer flashing on the device.   Spor la lucru,