De unde licențiem conținutul pentru podcast

Am fost întrebat de mai multe ori de unde licențiem conținutul pentru podcast. Este vorba despre melodiile de intro, outro și imaginile care apar pe site.

M-am speriat când am auzit că unii le iau direct de pe motoarele de căutare, căci acelea sunt protejate de legi internaționale privind copyright-ul și este, deci, ilegală utilizarea acestora.

Deci, pentru licențiere folosim mai multe servicii, printre care:

Imagini:
  • subscripție lunară la Adobe Stocks (cca. 30 EUR/luna + TVA)
  • mai nou și Shutterstock (cca. 50 USD/luna)
  • imagini din comunicatele de presă, destinate uzului în new media sau mainstream media
Melodii și efecte:
  • majoritatea sunt achiziționate de pe Pond5 (licențiem per track)
  • unele sunt de pe Jamendo (cca. 49 EUR/luna + TVA)
  • mai utilizam și Shutterstock Music (cca. 179 EUR/an)
  • recent am început să ne uităm și la Epidemic Sound (planul de 120 EUR/an)

Deși toate acestea sunt achiziționate prin entitatea juridică părinte a Burzcast, mereu considerăm că un podcast bun necesită un conținut audio la fel de bun. În plus consturile nu mi se par mari pentru un podcast.

Intro/outro:

Din 2015 încoace am lucrat exclusiv cu echipa lui Mike Rusell și soția sa, Izabela Rusell, de la Music Radio Creative. Noi realizăm scripul și îl trimitem, către ei. Firma părinte a Burzcast se ocupă de cheltuielile necesare. Costul mediu per producție, pentru ceea ce auzi în Burzcast, este de 250.00 RON. Nu am utilizat alte servicii de la MRC, înafară de cele de producție de intro și outro, deocamdată.

Music Radio Creative lucrează și pentru unii dintre cei mai renumiți podcasteri din lume, printre care Cliff Ravenscraft, Pat Flynn și Michael Stelzner precum și cu unele dintre cele mai mari companii din lume, inclusiv câteva dintre preferatele noastre: BMW, Hilton și Nescafe.

Mai mult, vocea pe care o auziți în podcast, în intro și outro-ul din data publicării acestui articol este chiar vocea lui Mike.

Dacă pe viitor apar și “voci” românești analizăm și o variantă de intro și outro mai... puțin posh. Am văzut că în echipa MRC sunt și români, deci, dacă există interes, poate vor extinde serviciile și în acestă zonă.

Spor la succes! Răzvan Burz