Epic Games versus Apple

Analizez cazul Epic Games versus Apple și sunt complet de partea Apple, deoarece, pe scrut, Epic a profitat de Apple App Store după care a pus în pericol pe toți developerii de jocuri pe Unreal Engine pentru device-urile Apple.

25.08.2020

În momentul redactării acestui articol, mi se pare deja penibilă și complet condamnabilă prostia Epic Games.

După ani în care Epic Games a avut câștiguri de milioane de USD de pe urma gamerilor care utilizeaza IAP (in-app purchases) pentru a achiziționa inclusiv V-Bucks (moneda in-game), acum doresc să "muște mâna care îi hrănește".

În calitate de developer (am dezvoltat aplicații pentru App Store, pentru clienți, am lucrat la jocuri video și alte produse interactive - e drept, utilizând Unity, nu Unreal Engine), totuși nu pot să iau partea Epic.

În momentul în care semnezi (online, virtual) contractul cu Apple, cel de Developer, ești de acord cu acei termeni și prevederile legale ți le asumi. Nu poți veni ulterior să decizi că acele decizii pe care le-ai agreat, brusc îți sunt defavorabile.

Hai să spunem că Epic ar fi în deplinătatea drepturilor de a cere să dețină un app store proprietar în App Store-ul Apple. Păi, în primul rând au dat dovadă de încălcare a prevederilor contractuale cu un alt furnizor al lor, Apple. Apoi, Apple mă protejează pe mine și te protejează pe tine de orice aplicație malițioasă, prin acele reviews ale aplicației publicate în store (și acesta este avantajul competitiv al iOS), îmi protejează datele cardurilor și datele personale când fac o achiziție prin App Store și, all-in-all, am mai mare încredere în Apple decât în orice altă entitate, cu atât mai mult una care încalcă un contract.

Mai mult, încălcarea contractului din partea Epic vine printr-un update în aplicație (mă rog, jocul Fornite pentru iOS), care spune multe despre cum ar putea degenera o decizie greșită dacă s-ar permite orice altceva decât atenta verificare a oricărei aplicații din App Store. Dacă o companie, cum este Epic, avară, care încalcă contractele atât cu Apple cât și cu Google și apoi face pe victima, ar modifica jocul și ar împinge un update care ar putea în orice mod să violeze integritatea datelor personale ale utilizatorilor, dacă ar instala cryptocurrency miner-e, dacă ar avea vreo breșă de securitate care ar putea fi exploatată de către o terță parte cu intenții malițioase?

Un alt aspect pe care îl consider înjositor și demn de condamnat aici este faptul că Epic Games a pus (parțial) în pericol și pe clienții lor, developeri de conținut ludic sau în orice fel interactiv, care utilizeaza Unreal Engine. După cum știi deja, Epic Games este reseller/licențiator de Unreal Engine și oferă licențe gratuite pentru developerii care obțin un profit de până la 1 milion de USD. Peste 1 milion de USD se va plăti licență.

În momentul redactării articolului, Kevin Gammill, director executiv la Microsoft XBox a trimis o declarație (de doar 3 pagini și foarte convingătoare) prin care menționează că revocarea licenței de developer a Epic (ceea ce au amenințat cei de la Apple că vor face în termen de 14 zile - ceea ce este o derogare de la prevederile contractuale, unde se menționează că un cont de developer se va sista imediat), ar cauza daune colaterate tuturor jocurilor dezvoltate pe bază de Unreal Engine și care target-ează iOS și macOS. Nu scrie nimic, în acea scrisoare, despre Epic, App Store sau procesul dintre cele două companii.

Google încă nu a amenințat cu terminarea sau revocarea contului de Google Developer pentru Epic Games.

Mai mult, Apple a menționat într-un comunicat de presă că dacă jocul va reveni la forma inițială, cea validată pentru App Store, contul va fi reabilitat și jocul va fi iar public în App Store, ceea ce Epic nu vrea să facă.

În instanță, unde un proces a început în cursul zilei de ieri, prin teleconferință, judecătoarea Yvonne Gonzalez Rogers s-a pronunțat în favoarea Unreal Engine, dar nu a ținut partea Epic Games și urmează să dea o sentință în cel mai scurt timp.

Chestia cu Epic Games este ca și analogia pe care am mai văzut-o și care spune că ai vrea să locuiești într-o țară, să beneficiezi de întreaga infrastructură și statutul de cetățean, dar nu vrei să plătești impozitele și taxele locale, să respecți legea ci dai statul în judecată pentru a le contesta. Soluția simplă este: mută-te, renunță la acel store (de fapt la cele două: App Store si Google Play Store), la acei utilizatori, Epic!

Mi se pare că Epic Games și Tim Sweeney sunt derbedeii care vor să se bazeze pe statutul lor pentru a modifica ceva prezent funcțional, în favoarea lor și îmi doresc tare mult ca aceștia să nu aibă câștig de cauză. Dacă ar avea ar crea un precedent în favoarea altor derbedei care așteaptă în umbă să pericliteze în mod ireparabil securitatea aplicațiilor din App Store.

Să vedem cum evoluează lucrurile.

Răzvan Burz