Lenovo WiFi Driver pe Linux

Nu sunt mare utilizator de Linux. Cel puțin nu acum. În perioada 2000-2006 dacă m-ați fi intrebat ce OS prefer, răspundeam fără să mă gândesc prea mult: „Linux”. Preferam Mandriva Linux. Mandriva Linux încă îmi place, dar parcă, atunci când vine vorba de Linux-ul „windows-iștilor”, mai bine se pretează Ubuntu. În plus, Mandriva, după problemele financiare pe care le-au avut și după eșecul vânzării companiei pariziene, parcă și-a pierdut din credibilitate.

Articol de Razvan

Publicat în

Nu sunt mare utilizator de Linux. Cel puțin nu acum. În perioada 2000-2006 dacă m-ați fi intrebat ce OS prefer, răspundeam fără să mă gândesc prea mult: „Linux”. Preferam Mandriva Linux. Mandriva Linux încă îmi place, dar parcă, atunci când vine vorba de Linux-ul „windows-iștilor”, mai bine se pretează Ubuntu. În plus, Mandriva, după problemele financiare pe care le-au avut și după eșecul vânzării companiei pariziene, parcă și-a pierdut din credibilitate. Totuși, uneori mi se face dor de sistemul de operare de suflet, cel despre care citeam în de-mult-timp-defuncta revistă Linux Magazine. Era ceva altfel în peisajul IT al României, chiar dacă 80% din revistă era traducerea articolelor din edițiile din Germania și UK.

Înapoi la subiect

Dar pentru că am divagat prea mult de la scopul articolului, nu strică să revin la el cât mai repede. Zilele trecute am instalat Kubuntu. Prefer KDE în favoarea lui Gnome. Niciodată nu am fost mare fan Gnone și se pare că acest lucru încă se resimte. Deoarece dispuneam de Windows 7 instalat deja, am decis să nu repartiționez HDD-ul laptop-ului meu Lenovo ci să instalez cu Wubi Linux-ul peste Windows. Wubi permite instalarea unei distribuții Linux peste Windows, urmând pașii similari instalării unei aplicații normale pe Windows. Wubi se ocupă de descarcarea imaginii ISO a discului distribuției, modifica fișierul de boot din Windows ca să scrie o nouă înregistrare pentru start și nu altereaza MBR-ul. În plus nu necesită partiții de swap și toate celalalte „probleme” care pot îndepărta pe un utilizator Windows de la sistemul de operare Linux.

Problema

După instalarea Kubuntu din Wubi, când totul a funcționat impecabil, am constatat că Linux nu detectase driverul de retea wireless. Este vorba de un modul Broadcom 802.11b/g. Ultimele dăți când am instalat Linux pe laptop-ul acesta am salvat un fișier cu driverele necesare, așa că am început să îl caut pe HDD și să îl instalez în Linux. Procedura este similară oricărei versiuni de Ubuntu, indiferent de managerul de ferestre sau de versiunea distribuției.

b43 - Broadcom 802.11b/g

Tarball-ul pe care l-am descarcat se găsește aici. L-am copiat în /home/razvan/temp, unde ./temp este un folder temporar pe care îl șterg de fiecare dată la pornirea Linux, cu o linie bash. Am deschis o instanță a konsole și am tastat următoarea comandă pentru dezarhivare:
 1: tar xjf broadcom-wl-5.10.56.27.3_mipsel.tar.bz2
Deoarece urma să utilizez b43-fwcutter, pe care eu nu îl aveam instalat, am tastat:
 1: sudo apt-get install b43-fwcutter
Apoi am introdus parola contului meu și instalarea lui b43-fwcutter s-a făcut repede de pe un mirror al Ubuntu. Aveam conectat un cablu de rețea la laptop. Am făcut un nou folder în /home/razvan/temp/extr pe care îl utilizez pentru driverele propriu-zise și am rulat linia:
 1: sudo b43-fwcutter -w /home/razvan/temp/extr /home/razvan/temp/
broadcom-wl-5.10.56.27.3/driver/wl_apsta/wl_prebuilt.o
După aceasta, în folderul /home/razvan/temp/extr aveam extrase toate fișierele driverului. Acum mai trebuia să copiez /home/razvan/temp/extr/b43 în /lib/firmware și să mai rulez o comandă. Am pornit Midnight Commander cu
 1: sudo mc
și am copiat cu F5 folderul /home/razvan/temp/extr/b43 în /lib/firmware. Sunt utilizator de Windows, așa că nu accept comentarii în ceea ce privește această comandă. Am tastat sudo pentru a-mi garanta acces root. În caz contrar copierea în /lib/firmware eșuează.
 1: sudo modprobe b43
a fost ultima comandă necesară pentru a activa rețeaua WiFi și a mă bucura de laptop-ul meu și din Linux. Vă recomand, dacă aveți timp sau doriți să testați un site pe Linux, cu Apache, MySQL și PHP să instalați, repede, cu Wubi o versiune de Ubuntu și să vă „jucați” puțin prin ea. S-ar putea să vă placă. Din păcate pentru mine Linux nu reprezintă o alternativă deocamdată: imposibilitatea sincronizării Livescribe, a Office 365 cu Outlook și a altor incompatibilități cu Windows Phone 7 mă îndeamnă să utilizez Linux doar pentru distracție, ocazional, când este prea mult timp. Spor la succes, < p align="justify">Numai bine,

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video