Microsoft Azure Blob Storage, Libsyn și Blubrry pentru podcasting

Știi deja despre Burzcast, podcastul românesc despre tehnologie, productivitate, management și lifestyle. Probabil îl și asculți deja. Dacă încă nu ai ascultat niciun episod al acestui podcast, "dă o fugă" în secțiunea Podcast și ascultă măcar un episod. S-ar putea să îți placă!

Articol de Razvan

Publicat în

Știi deja despre Burzcast, podcastul românesc despre tehnologie, productivitate, management și lifestyle. Probabil îl și asculți deja. Dacă încă nu ai ascultat niciun episod al acestui podcast, "dă o fugă" în secțiunea Podcast și ascultă măcar un episod. S-ar putea să îți placă!

Din păcate, așa cum am menționat în multiple rânduri în podcast, nu există prea multe podcasturi românești. Florin Roșoga a postat o listă cu acestea și cel puțin câțiva dintre noi încercăm să promovăm acest tip de new media și la noi în țară, prin proiecte precum "Școala de podcasting".

De ce așa puține podcasturi românești?

Majoritatea podcasturilor eșuează din motive de finanțare. Recunosc, cu părere de rău că și eu, atunci când un proiect își modifica prioritatea deasupra priorității producerii unui noi episod Burzcast, "uitam" să public un episod nou... sau două... sau mai multe. S-a întâmplat similar și în primul semestru al acestui an. Deci, dacă din podcasting nu vin bani, iar noi investim în podcasting, ajungem să dăm bani din buzunar. În momentul în care scoatem bani din buzunar pentru a realiza ceva, fie ne place mult acel lucru și se numește "un hobby", fie avea bani și suntem filantropi sau vrem să ajutăm pe cât mai multă lume. Să lăsăm ceva în urma noastră și să inspiram pe cei care ne ascultă, sau... în cazul podcasturilor, să ne conturăm un brand personal.

Din păcate însă oricum am lua-o, podcastingul ne costă direct sau indirect. Direct ne costă la hosting, la echipamente, domeniu, licențe software, timp alocat. Dacă la unele capitole, cum sunt echipamentele, unde putem merge cu un headset pe care deja îl avem prin casă (poate chiar căștile de la telefon) și la licențele software, unde putem produce podcasturi foarte bine cu un PC sau laptop cu Linux și să procesăm sunetul cu Audacity, mai putem reduce din cheltuieli, la găzduire și la timp nu prea avem opțiuni.

Găzduirea costă. Variante de media hosting

Găzduirea fișierelor media (chiar și doar audio) costă. YouTube nu este mediu pentru podcasting (deși, trebuie să recunosc, din ce-în-ce mai multă lume îl utilizează în paralel cu podcastingul). Ideea este că nu putem posta episoadele podcastului nostru pe serverul de hosting. Acele servere sunt configurate și pachetele realizate pentru a răspunde miilor de cereri cu fișiere cu alt MIME type decât audio, care consumă multă lățime de bandă.

Ce facem atunci? Optăm pentru un server virtual sau pentru unul dedicat? Acelea costă și mai mult, adăugând overhead cu administrarea lor.  Putem, de asemenea, să optăm pentru servicii de media hosting sau de "găleată", cum le spun eu - servicii destinate stocării de date, cum sunt Amazon S3 și Azure Storage. Pe lângă Blob Storage, Microsoft mai oferă și Azure Media Services, dar pe care încă nu am avut ocazia să le testez.

Pe lângă cele mari, ale giganților precum Amazon și Microsoft, există companii mici, dar puternice, precum Libsyn, RawVoice și PodBean (sau altele pe care nu le amintesc în acest articol - de exemplu SoundCloud, cu contractul lor ciudat și serviciul în stil Google). Fiecare oferă câte un fel de hosting pentru fișierele media destinate podcastingului.

Cel mai popular dintre acestea, cel puțin în țările în care podcastingul este mai cunoscut, este Libsyn.

Libsyn (Liberated Syndication)

Liberated syndication libsyn

Am utilizat Libsyn. Deja sunt la a 2 revenire pe platforma lor. Este un serviciu bun, care îți oferă ceea ce îți trebuie pentru un podcast. Vrei găzduire, ai, statistici - și din alea (două feluri, în funcție de tipul de plan ales). Vrei să nu mai realizezi niciun site pentru podcast și să se ocupe Libsyn de toate - bifat! Ai RSS-ul asigurat de ei, site-ul, playerul, integrare cu Facebook și, în funcție de planul ales, aplicație mobilă, dezvoltată special pentru show-ul tău. Screen Shot 2016 07 03 at 11 32 02

Prețurile planurilor diferă în funcție de mărimea spațiului de stocare și de tipul de statistici și alte "feature-uri" pe care le iei "la pachet".

Mi-au plăcut mult la ei:

 • poți uploada fișiere prin FTP
 • au o interfață intuitivă
 • au suport rapid (e drept, pe fusul orar SUA, dar totuși prompt)

Nu mi-a plăcut la ei:

 • încearcă să ia bani în orice mod: transfer de la un alt host te costă foarte mult
 • dorești statistici avansate - costă și mai mult
 • ai un show închis sau în hibernare - te costă cât unul activ
 • implicit primești pentru partajare URL-ul fără SSL

Una peste alta, faptul că tocmai am revenit la Libsyn, de la Blubrry și Azure Blob Storage înseamnă că nu am găsit un serviciul mai bun decât al lor (pentru ceea ce îmi trebuie mie și modul meu de lucru).

RawVoice Blubrry și PowerPress

BlubrryBannerLogoVer2

Cu RawVoice am avut primul contact în momentul în care am decis șă utilizez popularul și puternicul plug-in de podcasting, PowerPress. RawVoice este o companie de dimensiuni mai mari decât Libsyn, care deservește mari jucători în media, printre care, cei mai cunoscuți sunt ESPN, TechCrunch și ABC. Oamenii aștia știu podcasting. Screen Shot 2016 07 03 at 11 33 37

Dacă, vreau, PowerPress îmi permite să conectez contul meu Blubrry la blog, deși, din punct de vedere al experienței cu utilizatorul acest lucru nu este complet finisat (butonul de Link you Blubbry Account rămâne mereu activ și în aceeași poziție, indiferent cât de insistent sunt). Odată conectat Blubbry la PowerPress și astfel la site-ul WordPress, am primit direct prefixul URL-ului pentru analitice și am putut încărca episoadele direct din dashboard-ul meu WordPress. Din păcate, însă, la Blubrry nu ai datele episodului postat - nu pot vedea durata episodului și din ceva motiv nici PowerPress nu o recunoaște pe modul de compresie utilizat de mine - și nici nu o pot vedea în dashboard-ul Blubbry, pe care îl văd neintuitiv.

O altă problemă pe care am întâmpinat-o zilele acestea este aceea că analiticele din date de 26 iunie s-au pierdut într-un crash al bazei de date a RawVoice, așa cum au anunțat ei într-un comunicat pe site. Screen Shot 2016 07 03 at 11 47 58

Lăsând însă la o parte această problemă, am apreciat la Blubrry faptul că îmi oferă un API și statistici detaliate (premium, cum le spun ei), chiar dacă prețul pachetului lor este mai ridicat decât cel al Libsyn.

Ce mi-a plăcut la Blubbry:

 • analitice premium incluse
 • au migrat automat podcastul de pe Azure Blob Storage, fără costuri extra
 • au și implementează un API (chiar dacă destul de dificil și foarte puțin documentat și trebuie să ceri printr-un e-mail cheile)
 • integrarea completă cu PowerPress, așa cum niciun alt serviciu nu o oferă
 • limită relativă lunară - în anumite situații poți depăși limita planului, dacă a rezultat un episod mai mare în spațiu ocupat pe serverele lor

Ce nu mi-a plăcut la Blubbry

 • interfață greoaie și nefinisată - fiecare pagină arată altfel, nu știi unde trebuie să navighezi ca să vezi episoadele precedente, unde sunt cele migrate și unde cele tocmai uploadate
 • statisticile pe care le aduce PowerPress sunt foarte sumare și primești în WordPress dashboard doar un link către cele detaliate, care te duce pe site-ul blubbry.com și e nevoie să te loghezi. Mi-ar plăcea să le am direct in WordPress dashboard!
 • prețul ușor mai ridicat pe MB de stocare față de Libsyn
 • limita de upload de maxim 100 MB pe episod
 • imposibilitatea uploadării episoadelor prin FTP pentru planurile de mici dimensiuni
 • limita relativă lunară - dacă o lună o depășești ți se sugerează un upgrade și nu o poți extinde la nevoie
 • implicit primești URL pentru partajare fără SSL

Microsoft Azure Blob Storage

Într-un articol postat de către David Voyles pe SitePoint acesta prezenta exact modul de lucru cu Azure Blob Storage pentru podcasturi. După 8 luni de găzduire pe Blob Storage pot spune că sunt mulțumit dar nu destul.

Acesta este și motivul pentru care am hotărât să revin la plată lunară la Libsyn. Deși la Microsoft Azure nu plăteam nimic (deocamdată), fiind partener Microsoft, am constatat zilele acestea că Blob Storage nu îmi lasă posibilitatea derulării episoadelor. Orice tentativă de a derula episodul și de a asculta din alt punct al duratei podcastului a resetat audiția. Oricât de mult îmi place intro-ul Burzcast realizat de Music Radio Creative, totuși doresc să pot să ascult podcastul așa cum îmi doresc eu. Sunt sigur că nu sunt singurul ascultător al podcastului meu care dorește acest lucru! :)

Prima dată am presupus că este un issue în playerul realizat de mine și care se integrează atât de elegant în site. Apoi mi-am amintit că nu. Am ascultat unele episoade și am putut "derula" înainte și înapoi prin episod. Deci problema era la Blob. Am testat, pentru a mă asigura, pe iTunes și problema persista.

Am modificat un URL la un episod cu un URL din Blubrry și a funcționat bine. Am încercat cu un URL de Libsyn și playerul a funcționat corect. M-am gândit atunci la ascultătorii Burzcast care doreau sau nu puteau asculta podcastul într-o singură instanță și m-am gândit că poate au existat atunci drop-uri din ascultare.

Din păcate, modul în care Azure Blob Storage servește în acest moment fișierele multimedia nu este o variantă bună pentru podcasting și mi-a părut rău să retrag episoadele de acolo, cu atât mai mult cu cât realizasem un plug-in WordPress care să îmi permită postarea automată în blob direct din dashboard-ul de WordPress. L-am extins și reconfigurat acum pentru FTP-ul de Libsyn, cu o simplă cheie în config.

Concluzia

Din păcate, deși aș fi preferat oricând să utilizez Azure pentru podcasturi și pentru că îmi dădea un aer de "diferit făță de ceilalți podcasteri" și pentru că nu aveam niciun fel de limitare, se pare că Azure Blob Storage nu este pentru podcasturi. Voi încerca Azure Media Services și să văd diferența de preț față de blob-urile care sunt cele mai ieftine și servite printr-un CDN sunt și fiabile.

La Blubrry voi renunța la finalul ciclului de facturare pentru luna curentă, din cauza interfeței ciudate, a prețului mai mare decât la Libsyn, a imposibilității uploadării unui fișier mai mare de 100 MB și a utilizării unui client FTP. Rămân la Libsyn, cei cu liberalizarea cel puțin până evaluez Azure Media Services și mă conving dacă migrarea merită sau nu. Cu ei am început Burzcast-ul și se pare că tot la ei am ajuns. Pot utiliza plug-inul realizat de mine pentru uploadul fișierelor direct în Libsyn și le folosesc doar statisticile și serverele de hosting și CDN.

SoundCloud nu merită niciodata utilizat pe post de host de media. Își asumă drepturile, dețin astfel episoadele podcastului tău și tu reprezinți produsul lor, denumit, elegant, utilizator.

Dacă dorești să începi un podcast sau ai unul și dorești să îl migrezi pe Blubbry sau Libsyn, ai posibilitatea să utilizezi câte un cod de discount 100% pentru prima luna, astfel: Blubbry - NOODLE și Libsyn - FIRE. Poți opta pentru cel mai mare plan de hosting pentru prima luna și chiar înaintea ciclului de facturare reduce la planul pe care dorești să îl achiți.

Spor la succes!

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video