Moonlight si Flash in Mandriva Linux

Am scris intr-un post anterior despre web development pe Linux si cat de mult (nu) imi place Linux pentru development, mai ales in conditiile in care sunt Microsoft Website Spark Web Developer. Zilele trecute am fost putin constrans (de imprejurari), sa reinstalez o distributie draga mie, candva, Mandriva Linux 2010.1 Sprin Edition, versiunea Free.

Articol de Razvan

Publicat în

Am scris intr-un post anterior despre web development pe Linux si cat de mult (nu) imi place Linux pentru development, mai ales in conditiile in care sunt Microsoft Website Spark Web Developer. Zilele trecute am fost putin constrans (de imprejurari), sa reinstalez o distributie draga mie, candva, Mandriva Linux 2010.1 Sprin Edition, versiunea Free. Am descarcat-o repede de pe un mirror al RoEdu, din Iasi, am scris-o pe un DVD si am instalat-o.

Am nevoie de Linux pentru a dezvolta o aplicatie web a unui client. Aplicatia va rula doar in mediu Linux (LAMP), asa ca m-am gandit ca nu ar strica un mic experiment chiar din partea de development, mai ales ca Linux, zice-se, a ajuns la un nivel destul de avansat si pentru web development (mai ales cand cei de la Oracle ofera NetBeans si pentru PHP pe Linux). Aplicatia nu are o interfata care sa nu se poata realiza usor din CSS, cu imaginile necesare layout-ului realizare cu GIMP. Deci, teoretic, am tot ce imi trebuie pe Linux: am OS-ul, am Apache, MySQL, PHP-ul, IDE-ul si aplicatia de editare grafica, pentru cele necesare acestui proiect. Totusi, clientul meu a fost putin sceptic la inceput, in ceea ce priveste securitatea site-urilor pe combinatia LAMP, l-am convins si a acceptat trecerea de la un proiect care initial se anuntase a fi in ASP.NET (dupa o analiza atenta a modificarilor si dupa ce am studiat atenti si contractul proiectului).

Imediat ce am terminat cu instalarea distributiei preferate de Linux, am trecut la teste. Vroiam sa vad cum functioneaza site-ul Dev-Vision.com in Linux, pe Firefox si pe Opera. Cum primul browser enuntat este mai utilizat pe Linux, am fost placut impresionat ca am reusit sa il fac sa ruleze fara probleme, mai ales datorita tehnologiilor Microsoft utilizate intensiv pe site: Microsoft ASP.NET si Microsoft Silverlight. De ASP.NET s-a ocupat Firefox care a recunoscut foarte bine toate scripturile realizare de ASP.NET pe partea de client-side (stiti probabil ca ASP.NET are si o serie de JavaScripturi pe care le utilizeaza pentru anumite evenimente). De asemenea, Microsoft Silverlight a functionat impecabil, dupa ce am instalat Moonlight, echivalentul Silverlight, care ajuta Linux sa nu ramana in urma in ceea ce priveste tehnologiile RIA de la Microsoft.

RIA in Mandriva Linux

In Mandriva Linux 2010.1 Spring Edition (Free) este foarte usor sa instezi Moonlight, Adobe Flash si cam orice ai dori sa ai in browser pentru o experienta web completa. Am utilizat URPMI pentru instalarea, din consola KDE (konsole):

 1: $ su
 2: Password: (am scris parola)
 3: # urpmi moonlight


Am confirmat ca doresc instalarea dependintelor si apoi, la finalul instalarii, am repornit Firefox si am navigat catre galeria multimedia a site-ului nostru, Dev-Vision. Am dat play filmuletului despre Microsoft Unified Communications, al doilea din lista. Firefox m-a atentionat imediat ca am nevoie de un codec cu care sa ruleze WMV (Windows Media Video, formatul standard al video-urilor pe care le avem pe site-ul Dev-Vision, in galeria media). Am acceptat conditiile de instalare si totul a functionat ca uns. Am vazut filmuletul de prezentare, am auzit sunetul, totul a functionat ca uns.

Am dat apoi o "fuga" pe blog, pentru a vedea daca aici totul este in ordine. M-am uitat repede la articolul in care am prezentat propunerile IGN pentru Craciunul acesta si pentru ce voi juca eu in concediul de iarna, intre vizitele la rude, la familiile noastre si prin tara sau pe unde vom mai merge (sincer sa spun, inca nu am facut un plan concret, ocupat fiind cu proiectele pe care trebuie sa le finalizam pana in sezonul “Mosilor” – Nicolaie si Craciun). Pe pagina articolului, playerul Adobe Flash de la IGN nu vrea sa ruleze. Are nevoie de Adobe Flash Player si Firefox, desi a detectat lipsa dependintei si a incercat sa instaleze singur Flash Player, nu a reusit. Sa fie oare din cauza drepturilor non-root pe care le am pentru userul "razvan" de pe Linux?

Download-ul Flash Player, in format RPM pe 32 de biti (da, tin Linux pe 32 de biti, datorita neincrederii in aplicatiile si driverele pe 64 de biti atat in Windows cat si in Linux) si instalarea acestuia a rezolvat problema. Pentru instalare, am urmat pasii:

 1: $ su
 2: Password: (am scris parola)
 3: # cd ./Downloads/
 4: # urpmi ./flash-plugin-10.1.102.64-release.i386.rpm


Dupa instalare am repornit Firefox si a functionat si Flash Player-ul impecabil. Acum sunt multumit ca site-ul Dev-Vision functioneaza corespunzator si pe Linux. In acest fel si clientii care ne viziteaza de pe o distributie Linux vor putea vedea site-ul nostru ruland corespunzator.

Concluzia

Puteti rula, in general fara probleme, aplicatii web complete si pe Linux, atat timp cat browserul permite si in general cat timp sunt realizate corect. De aceea va invitam ca oricand doriti sa aveti un site care pe sa il prezentati si prietenilor care nu utilizeaza Windows ci Linux, sa apelati la serviciile expertilor de la Dev-Vision, mereu bucurosi sa va putem fi de folos Dumneavoastra si afacerii Dumneavoastra! Vom avea noi grija sa utilizam toate tehnologiile de ultima ora si sa va indrumam cum sa beneficiati la maxim de ele sau cum sa rulati, in cele mai bune conditii, orice aplicatie web sau software de care aveti nevoie, atat timp cat este dezvoltata de catre noi.

Sper ca aceste instructiuni va sunt utile pentru a vizualiza si naviga cu placere pe site-ul nostru si nu numai.

Numai bine,

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video