Fiind unul dintre fericiții posesori ai unui headset Plantronics Gamecom X40, pot împărtăși cu voi modul în care am conectat un astfel de headset (dotat cu mufe RCA, USB și jack stereo pentru microfon), la un AVR care dispunea doar de o intrare jack stereo, specifică oricăror device-uri home media.
Un fel de review
Headsetul Gamecom X40, fratele mai mic al lui Gamecom X95 (care este wireless) este destinat posesorilor de console XBox 360, presupunând că aceștia vor opta pentru conectarea celor două mufe RCA la ieșirea audio analogică a consolei de jocuri. Totuși, pentru audiția muzicală este nevoie de conectarea mufei USB tată în consola XBox.
I-am intrebat pe cei de la Plantronics dacă acest headset dispune de un amplificator intern, având în vedere că headset-ul dispune de două potențiometre. Aceștia au răspuns prompt că „Unfortunately, the @TeamGAMECOM X40 headset does not have an amplifier.”. Am înțeles, dar atunci de ce e necesară conectarea prin mufa USB? Am să explic imediat întrebarea.
Căștile permit un răspuns în frecvență între 20 Hz și 20 kHz, sau cel puțin așa susține site-ul și cutia produsului. Am constatat, totuși, că difuzoarele nu au destul sustain și parcă atacul este prea rapid. Pe ceea ce am testat eu bassul nu este destul de conturat. Frecvențele înalte și medii sunt bine reprezentate. Aș spune că pe melodiile și jocurile de test am avut parte de prea multe medii. Am comparat cu o pereche de căști UNOMAT HP 700.
Faptul că microfonul dispune de noise canceling și faptul că acesta se poate repede camufla în interiorul cordeluței headset-ului este un avantaj pentru acest model. Conectat printr-un adaptor jack 2.5 la 3.5, microfonul poate fi utilizat pe orice PC sau laptop, iar calitatea audio este foarte bună.
În fotografia alăturată se poate vedea modul de conectare. O mufă de conversie jack costa 3-4 RON.
Puse pe cap, căștile se așează comod, cupele căștilor acoperind complet pavilionul urechii. Cordeluța cu burete pentru cap permite o așezare confortabilă, iar lipsa pielii de pe cupe permite urechilor să respire. După ore întregi de transpirat împușcând tot ce prindeam prin Battlefield 3, urechea nu a sesizat nici un fel de oboseală.
Pe la alte porți
Ieșind din AVR, semnalul audio este… insesizabil. A fost nevoie să conectez mufa USB la prelungitorul USB care stătea liniștit în prelungitorul cu protecție pentru a putea audia semnalul transmis prin jack-ul AVR-ului.
Pentru conectarea la orice mufă jack, există la magazinele de specialitate și la hypermarket-uri un conector jack to RCA. Acestuia i se poate anexa un adaptor pentru aparatura din casă sau utiliza ca atare pe o placă de sunet.
Încă nu am înțeles de ce este totuși nevoie de conectarea mufei USB pentru audiția muzicală, chiar și în condițiile în care ieșirea este preamplificată. Dar asta va fi o următoare întrebare către Plantronics.
Pănă una-alta, vă las să ascultați cu placere sunetele din jocuri, muzica, filme, indiferent din ce sursă, fără să deranjați vecinii sau pe cei din casă, până la orele târzii din noapte.
Numai bine,