Unul dintre device-urile mele preferate este Apple Watch-ul. Îl utilizez zilnic și apreciez funcțiile lui, atât în timpul sesiunilor de fitness cât și în timpul lucrului sau al somnului.
Am constatat cu surprindere, astăzi, că rotița de la Apple Watch-ul meu, Sport, "space gray", de 42 de mm se mișcă greu.
Ca de obicei când am câte o problemă apărută de "nicăieri", încerc să caut un răspuns "pe net".
Primul răspuns care a apărut a fost acela că modelul Sport, datorită “profilului” utilizatorului, se umple mai repede cu transpirație și praf și acestea crează un strat suficient cât să împiedice rotița digitală să se mai rotească lejer sau chiar să fie apăsată (deși acest lucru doar în condiții extreme). Nu sunt însă scutite de probleme nici modelele din oțel inoxidabil (Apple Watch) sau cele din aur (Watch Edition), doar că, în general, acestea din urmă sunt purtate mai mult de către oameni mai puțin în activități fizice și mai mult pe la serviciu/întâlniri de afaceri, etc..
Vara însă, datorită temperaturii mai ridicate, ceasul este expus și mai mult transpirației, de unde riscul acumulării de sedimente între rotiță și carcasă este și mai ridicat.
Ei bine, pentru remedierea acestei probleme există două soluții:
Prima constă în trimiterea ceasului în service. Service-ul poate dura de la o săptămână la câteva săptămâni, în funcție de amabilitatea și încărcarea comerciantului și de viteza de înlocuire a distribuitorului autorizat cu care colaborează comerciantul.
Cea de-a doua se poate realiza foarte simplu, cu un jet de apă.
Procedeul este simplu:
1. Oprește ceasul și scoate-i cureaua/brățara.
2. Pune-l sub un jet de apă (eu am preferat ușor călduță), de la robinet, timp de 10 - 15 secunde.
3. În timp ce stă sub jet, rotește rotița în ambele sensuri și apasă-o de 2-3 ori. Acest lucru va îndepărta sedimentele depuse pentru a fi spălate.
4. Șterge ceasul cu un prosop curat și moale.
În cazul în care nu s-a curățat suficient, repetă procedura de câteva ori. Nu insista însă. Dacă nu se curăță, mai bine îl trimiți în service.
Aceasta este și metoda sugerată și de Apple și este foarte important să nu utilizezi niciun fel de solvenți sau agenți de curățare. Ține deoparte și alcoolul sanitar, oricât de mult dorești să îl utilizezi pentru curățarea smartwatch-ului!
Ca metodă de precauție, după spălarea de 2 ori sub jet de apă călduță, timp de cca. 15 secunde și ștergerea sa între reprize, am pus ceasul într-o cutiuță de plastic, în care am lăsat 3 pliculețe cu silica gel, timp de 4 ore. După ce l-am scos din cutie ceasul funcționa corespunzător atât fizic cât și logic (hardware și software).
Aici, din păcate, există o scăpare în design. Am întâmpinat probleme similare și la ceasuri scumpe, fie cu baterie, fie cu cheiță, dar care se putea ușor extrage pentru a permite curățarea mai bună.
Probabil, într-o versiune viitoare, cum așteaptă și Adrian Boioglu, această problemă va fi soluționată de către Apple.
Până atunci, însă, voi continua să spăl Apple Watch-ul meu ori-de-câte-ori voi constata că rotița de scroll dă semne de înțepenire. Pentru fitness, îl acopăr cu un bendiță din material textil pentru transpirație. Pe aceasta o utilizez doar pentru a-l proteja de lovituri și zgârieturi.
Succes!