Site-ul nu era picat

O angajata a unui client m-a contactat telefonic saptamana trecuta sustinand ca site-ul (dezvoltat de Dev-Vision si gazduit de Dev-Vision) ar avea un downtime. Iata ce s-a intamplat de fapt si cum mi-am amintit de un filmulet simpatic despre care mi-a spus Cosmin in urma cu 1 an.

Articol de Razvan

Publicat în

O angajata a unui client m-a contactat telefonic saptamana trecuta sustinand ca site-ul (dezvoltat de Dev-Vision si gazduit de Dev-Vision) ar avea un downtime. Iata ce s-a intamplat de fapt si cum mi-am amintit de un filmulet simpatic despre care mi-a spus Cosmin in urma cu 1 an.

Saptamana trecuta o angajata a unui client m-a sunat pe la ora 13:00, spunand ca nu merge site-ul clientului meu. Fiind chiar in fata calculatorului, am reusit repede sa verific scriptul care monitorizeaza 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana site-ul, presupunand o problema sau o cadere a scriptului, un bug, orice. Se poate intampla oricui! Da, la Dev-Vision utilizam monitorizarea non-stop a site-urilor pe care le gazduim pe serverele noastre. Numarul meu de telefon personal, il are fiecare client, chiar si acei clienti care ma suna la ora 22:30 pentru ultimele discutii. Scriptul funtiona corect si site-ul afisa uptime-ul total. Nici o cadere, nici o intrerupere, totul era verde (pe grafic, cu verde este afisat uptime-ul) si site-ul raspundea prompt tuturor interogarilor si navigarii de la o sectiune la alta (nu din chache).

Angajata nu se lasa: sustinea ca nici la baza de date Microsoft SQL Server 2008, pe care o oferim pe serverele de hosting cu Windows 2008, nu are acces. Ea nu se putea conecta. Am rulat repede si scriptul de conectare si testare a bazei de date si am verificat logul serverului, precum si logul site-ului. Doream sa vad unde poate fi problema. De ce eu pot accesa totul si ea nu poate.

Mi-am amintit atunci de un filmulet pe care Cosmin mi l-a trimis intr-o zi, acum 1 an si ceva si de atunci de cate ori dau peste el, pe oriunde pe Internet, ma opresc 10 minute si ma amuz. Asta in cazul in care nu se intampla mai mult de 2 ori pe zi acest lucru. Mi-a venit ideea, inca la telefon cu angajata clientului meu, sa o rog sa trimita un log din aplicatia cu care nu reusea sa se conecteze la baza de date. Majoritatea aplicatiilor pe care le dezvoltam la Dev-Vision, fie web sau stand-alone, dispun de functii avansate de logare si logheaza cam tot ce prind, in functie de stabilitatea retelei clientului. A urmat o scurta discutie de genul:

Eu: Va rog sa imi trimiteti log-ul aplicatiei […] in felul urmator: [… detaliile pentru trimiterea log-ului …]

Ea: Am incercat, dar nu poate sa il trimita.

Eu: Numai putin sa verific. [Am verificat daca nu cumva il trimisese la adresa de e-mail pentru suport tehnic]

Tot eu: Nu, nu l-am primit. Va rog sa deschideti Firefox si sa incercati sa intrati la www.google.ro

Ea: Incearca sa intre. [Asteptam amandoi…] Nu merge. Imi zice “Server not found”.

Era clar. Internetul nu le functiona corespunzator. Am rugat-o sa anunte ISP-ul (Romtelecom) si sa contacteze compania care le facuse reteaua din companie. Puteam cel mult sa ii spun sa astepte pana ajung eu acolo, sau sa dea un reset la router, dar cum eu nu am contract pentru mentenanta echipamentelor sau pentru mentenanta retelei lor si cum nu doream sa intervin peste contractul cu firma care realizase infrastructura, am preferat sa dau cel mai bun sfat cu putinta pentru solutionarea problemei.

Asa deci, “the website wasn’t down”! Si nu, nu am intrat cu remote desktop la ei, ca in filmuletul celor de la http://www.thewebsiteisdown.com . Dar asta inseamna sa nu intelegi sa te bazezi pe acel 99.9% uptime garantat prin contract-ul de furnizare de servicii de gazduire web al Dev-Vision sau pe aplicatiile web si/sau stand-alone powered by Dev-Vision.

Mi-ar placea sa citesc pe blog comentariile Dumneavoastra referitoare la situatii similare, in care clienti de-ai Dumneavoastra credeau ca vina va apartine, cand de fapt trebuia sa caute in alta parte.

Numai bine,

Declinare a răspunderii: Opiniile exprimate aici îmi aparțin și este posibil să nu reprezinte opiniile sau convingerile angajaților, familiei sau prietenilor mei în niciun fel.

 

Cauți ceva?

Articole

Perspective și știri

Secretele podcasting-ului de succes cu 'Earworthy Impact' - ghidul stăpânirii podcast-ului

Ești pregătit să îți faci mesajul cunoscut, să ajungi la publicul tău și să transformi lumea prin podcasting?

Asculta si podcastul nostru micON

Daca nu il asculti inca, te invit sa asculti micON, podcastul despre tehnologie, antreprenoriat si productivitate, realizat de doi dintre cei mai experimentati podcasteri din Romania.

Comunitatea Burzcast VIP

Înscrie-te la newsletter

Am construit o comunitate de oameni minunați, pe care îi numim VIP ai Burzcast. Hai cu noi în comunitatea Burzcast VIP!

Fără reclame, nu te urmărim, renunți oricând, respectăm confidențialitatea.

00

Membri VIP
Pe care îi ♥ și admirăm

00

Ani de conținut
Articole, podcast și video