Software pentru conferințe la distanță și învățământ online

Prezint în acest articol o serie de produse software, alternative la Zoom, binecunoscuta aplicație de conferințe virtuale. Toate aplicațiile prezentate pot fi utilizate și în cadrul instituțiilor de învățământ. Adițional, vezi unde poți și cum trebuie să aplici pentru ca instituția de învățământ pe care o conduci să dispună de o subscripție nelimitată la Zoom pe perioada pandemiei de COVID-19.

14.09.2020

Poate că ești unul dintre profesorii care, începând din 14 septembrie 2020 ai început să "predai" elevilor/studenților online. Probabil că, atunci, ai auzit despre Zoom și știi că acesta poate să facă video conferințe live, cu un număr foarte mare de participanți. Știi, însă, că există și alternative?

Eu, de oricâte ori pot, încerc să "forțez" puțin mâna clienților, colaboratorilor și membrilor echipelor mele să utilizăm, în ordine, unul dintre următoarele, înainte să menționăm Zoom:

  • FaceTime - este doar pe dispozitivele Apple (din fericire, zic eu) și funcționează foarte elegant pe iPhone, iPad, iMac, MacBook-uri (fie Pro sau Air), cu video și toate cele, înclusiv cu mai mulți participanți (maxim 32 de oameni în același call). Este gratuit, dacă nu iei în calcul costul de achziție al unui produs Apple, dar să zicem că pe acela deja îl ai.
  • Microsoft Skype - al doilea pe lista preferatelor mele, permite conferințe video cu până la 50 de oameni, în mod gratuit. Îmi amintesc cu zâmbetul pe buze de vremurile în care, Skype Conference costa o sumă de bani și eram invitat în toate call-urile cu un client care dorea să avem meeting-uri pe principiul "meeting-urile lungi și dese, cheia marilor succese". Skype este disponibil pe o miriadă de sisteme de operare și device-uri, nu este limitat doar la cele Apple.
  • Google Hangouts - permite realizarea de video conferințe cu până la 100 de participanți. Este integrat foarte elegant cu tot ecosistemul Google, deci ai acces cu același cont cu care ai acces și la Google Drive sau la Google Docs.
  • Microsoft Teams - Fostul produs Office Live Communications, apoi Lync, transformat în Skype for Business, devenit Teams, în cele din urmă, până se va rebrand-ui în altceva, permite conferințe audio și video cu până la 20 de participanți și poate avea până la 500 000 de utilizatori (da, cincisute de mii de utilizatori, în funcție de planul selectat).

În scopuri educative, Microsoft oferă o versiune Teams, gratuită, cadrelor didactice și "învățăceilor". Te poți înscrie (sau poți aplica în calitate de instituție de învățământ) aici.

Totodată, similar ecosistemului Google, Microsoft te va pune în ecosistemul care îți permite să colaborezi pe documente, partajezi și susții prezentări PowerPoint sau sesiuni de tip whiteboard.

  • Slack - alternativa la Microsoft Teams, îți permite ca, în funcție de planul ales, să realizezi conferințe audio și video, doar de pe desktop (nu și de pe smartphone sau tablete) cu până la 15 participanți.
  • Zoom - am ajuns și la unicornul care a reușit ca, într-un interval de 6 luni, să crească precum Făt-Frumos, ca alții în 5-10 ani. Dacă ești în orice fel administratorul unei instituții de învățământ îți recomand să aplici pentru un plan "Education", gratuit, până când trece pandemia care ne-a adus la acest produs software de la stadiul de "ce-i Zoom?!" la "ne vedem pe Zoom!".

Înainte să închei vreau să amintesc și de episodul Burzcast numărul 94 în care, împreună cu Ionuț Bălan, am discutat despre învățământul la distanță și hibrid, ce se poate face și cum ar trebui să decurgă orele în aceste condiții, dar și ce soluții hardware și software există atât pentru cadrele didactice cât și pentru părinți, elevi și studenți.

Spor la succes!

Răzvan Burz