Ziua în care am renunțat la DropBox

Pentru cei dintre voi care citiți blogul meu și care încă nu ați auzit de DropBox, vă spun că acesta este un serviciu cloud-based de stocare și sincronizare de date, în special fișiere de pe calculator, smartphone și cloud, cu o interfață web accesibilă de pe orice browser.

Pentru cei dintre voi care citiți blogul meu și care încă nu ați auzit de DropBox, vă spun că acesta este un serviciu cloud-based de stocare și sincronizare de date, în special fișiere de pe calculator, smartphone și cloud, cu o interfață web accesibilă de pe orice browser.

Avantajele DropBox sunt:

  • 2 GB de stocare gratuit (+ $99.00/an pentru 50 GB)
  • acces de pe terminal mobil cu Windows Phone 7 printr-un client neoficial
  • acces din browser si de pe PC, laptop, Mac (deci Windows, Linux, Mac OS) cu ajutorul unui client oficial
  • posibilitatea partajării de conținut cu terțe persoane

Un articol recent mi-a atras iar atenția asupra soluției mele preferate pe care o utilizam încă de pe vremea lui ShareFolder, Microsoft SkyDrive. Se pare că cei de la Microsoft nu au stat degeaba și nu numai că au ascultat părerile utilizatorilor și au îmbunătățit mereu platforma SkyDrive adăugând, pe rând, funcționalități precum:

  1. HTML5 direct în platformă
  2. client oficial pentru Windows 8, Windows Phone 7, iPhone și Android
  3. au crescut progresiv spațiul gratuit de stocare de la cei 5 GB oferiți inițiat

dar au venit acum cu o nouă propunere: un update masiv.

Ce se dă?

Microsoft ne oferă acum, prin intermediul SkyDrive o modalitate similară cu DropBox de a gestiona, partaja și sincroniza fișierele și folderele. Un nou client oficial pentru Windows Vista, Windows 7 și Windows 8, Windows Phone 7, Android și iPhone este gata pentru download.

7801.1-Installer_thumb_6549E165

Platforma SkyDrive a suferit o modificare și acum oferă gratuit doar 7 GB de spațiu cu condiția să nu aveți deja în cont mai mult de 4 GB de date. În cazul în care aveți deja cel puțin 4 GB de date, Microsoft vă pune la dispoziție planul gratuit, dar cu încă 21 de GB free, ajungând astfel la cei 25 GB deținuți inițial. Conturile cu mai puțin spațiu ocupat au fost migrați la cei 7 GB oferiți gratuit. Pe contul personal dispuneam deja de back-up-uri pe peste 11 GB, așa că se pare ca Microsoft a ales să îmi aloce gratuit cei 25 GB promiși inițial.

Scalarea la 7 GB a venit după ce Microsoft a realizat un studiu pe cantitatea de date stocată de utilizatori. Raportul studiului este disponibil în diagrama de mai jos și arată că mai puțin de .07% dintre utilizatori consumă mai mult de 7 GB de spațiu.

2068.13-chart_thumb_373C4313

Pentru a nu concura cu DropBox și a-i lăsa pe utilizatorii acestui serviciu fără replică, Microsoft a ales și o serie de planuri de upgrade a capacitații de stocare la cele mai bune prețuri ($0.5/an/GB!).

image

$25/an pentru 50 GB mi se pare o ofertă mult mai bună decât cea de la DropBox.

 

Faptul că DropBox nu are un client oficial pentru Windows Phone 7 (telefonul meu), pachetul de 50 GB costă mult mai mult decât cel de la Microsoft și integrarea facilă cu Windows și Windows Phone 7 recomandă SkyDrive în fața DropBox. Pe lângă aceasta, SkyDrive include suita web a Microsoft Office, prin Office Web Apps, care permite stocarea și editarea, direct din browser, a documentelor Word, a foilor de calcul tabelar Excel și a caietelor OneNote (soluție care de mult timp a înlocuit Evernote-ul meu în varianta Premium – la anul nu mai platesc abonament!).

skydrive_wp7

Și pentru că tot vă bat la cap cu stiloul inteligent Livescribe™, gândiți-vă acum ce mult spațiu puteți obține și ce facil puteți gestiona și partaja pencast-urile cu colegii, clienții, prietenii, colaboratorii, prin intermediul (noului) SkyDrive și OneNote.

Ultimul pas pe care vreau să îl fac este să închid complet contul de DropBox. Ce nevoie am să tot țin active conturi de stocare, acum când am avantajele Microsoft SkyDrive?

dropbox

Partea cea mai simpatică este că s-a trezit și Google să lanseze un serviciu GDrive. Bună dimineața, dar la ce bun? Vă las pe voi să decideți. Vă recomand totuși să alegeți calitate și interoperabilitate pe baza nevoilor voastre în primul rând!

Pentru mai multe informații, vă îndrum să utilizați următoarele resurse: