Burzcast #84

Schimbare de strategie la Apple

Gazdă: Razvan Burz

Invitați: Paul Ardeleanu

Publicat: 2020-04-30 (53 minute)

Am discutat si tratat, impreuna cu co-hostul meu, Paul Ardeleanu, zvonurile si posibilitatea ca Apple sa treaca de la arhitectura Intel la aritectura ARM, pe CPU-uri proprietare, pe care le-a licentiat si le utilizeaza de ani de zile in iPhone, iPad si Apple TV. Am tratat ce inseamna acest lucru pentru utilizatori, developeri si cum acesta ar putea reprezenta un pas in spate pentru ca apoi sa reia avantul pe o noua arhitectura.

Detalii episod

Am discutat, alături de co-host-ul meu, Paul Ardeleanu, despre ce fel de performanțe ne va putea oferi noul Mac, care ar putea apărea pe arhitectură ARM, licențiată de către Apple de la Qualcomm?

Într-adevăr, în testele sintetice, procesoarele ARM prezente pe iPad-uri și iPhone-uri (și Apple TV-uri) sunt superioare celor Intel de pe Mac-uri și MacBook-uri, dar și sistemele de operare sunt mult diferite și, încă în acest moment, destinate diferitelor tipuri de utilizări.

Deși Apple insistă că poți utiliza un iPad Pro pe post de orice computer (vezi reclama cu "What's a Computer?"), există încă multiple limitări în ceea ce privește aplicațiile disponibile sau compatibilitatea cu acestea.

Am discutat, tot aici, despre o posibilă versiune lite de XCode sau versiuni destinate iPad Pro de Logic Pro X și Final Cut Pro X. Totuși nu văd cum ar putea rula un Windows în Bootcamp, deci cred că acela ar cădea și rămâne în urmă.

În urmă cu 6-7 ani, Microsoft a încercat "oceanul cu degetul" și a vrut să realizeze un sistem de operare, Windows RT, care să ruleze pe ARM. Am avut, câteva luni, o tabletă ASUS, care dispunea de Windows RT și rula pe ARM. Am avut ocazia să testez și Microsoft Surface-uri și nu am fost super încântat. Destul de repede Microsoft a renunțat complet la Windows RT. Oare Apple va reuși să facă o treabă mai bună pe procesoarele sale ARM?

Trebuie să ținem minte că, la ultima migrare de la PowerPC la Intel, Apple aștepta după Adobe și Microsoft să porteze aplicațiile lor pe noua platformă.

Oare vor păstra Apple doar o parte din device-urile lor pe Intel și altele le vor trece pe ARM, să zicem tot ce nu este "Pro", precum MacBook Air, Mac Mini și iMac?

Mă gândesc și sper, că dacă există acum atâtea zvonuri despre această migrare, inclusiv cea menționată de către Mark Gurman, Apple va face ceva anunț la WWDC 2020 (în varianta exclusiv online).


Îmi place foarte mult Apple și îmi plac produsele lor și toate serviciile pe care le ofera și în România. Mi-ar părea rău ca, din anumite decizii ale acestora, să fiu nevoit să trec la alte sisteme de operare sau platforme și device-uri, precum Linux sau Windows.

La finalul zilei, oricât de mare fanboy Apple aș fi, vreau ca să îmi pot duce la capăt munca fără prea multă fricțiune. Nu doresc să fiu doar un fanatic, care nu vede alternative și sper ca această tranziție să se facă cât mai corect și cu capul pe umeri, așa cum au procedat cei de la Apple de fiecare dată, în trecut (mai puțin în cazul iOS 13 și macOS Catalina, pline de bug-uri și la 10 luni după lansare).

Nu cred că sunt singurul care, în această situație gândește pramatic și mai putin fanatic. Altfel spus, sunt loial doar muncii mele și pot alege orice tehnologie îmi permite să fac acel lucru cât mai repede și simplu cu putință, deoarece scopul meu final nu este să mă joc cu sau încerc un produs foarte elegant ci să îmi văd de treabă și, apoi, de viață.

Ce înveți

  • De ce ar putea trece Apple pe noua arhitectură
  • Ce procesoare ar putea utiliza Apple în noile Mac-uri
  • Cum ar putea afecta această schimbare de arhitectură pe utilizatori și developeri
  • Cât de posibilă este această migrare pe noua arhitectură
  • Ce impedimente ar întâmpina Apple pentru a trece la ARM, de la x86

Promovează afacerea ta sau produsele tale în podcasturile noastre

Producem două podcast-uri: Burzcast și micON. Promovează afacerea ta sau produsele tale și în conținutul nostru text sau video. Sloturile sunt limitate la un advertiser pe săptămână!

Burzcast Podcast

Episoade din arhivă

Patru podcasteri intra intr-un studio
Patru podcasteri intra intr-un studio

Acesta este un episod special si unul cum nu am mai realizat pana acum. Am reusit sa ne adunam, patru podcasteri cu vechime in Romania si sa discutam despre podcasting, cu ocazia Zilei Internationale a Podcastului.

Pre-eveniment Apple 7 septembrie
Pre-eveniment Apple 7 septembrie

In episodul 114 am discutat, alaturi de co-host-ul meu de la podcastul micON, Adrian Boioglu, despre ce asteptari avem de la evenimentul Apple din data de 7 septembrie 2022.

Nostalgie si tehnologie cu Ovidiu Manciu
Nostalgie si tehnologie cu Ovidiu Manciu

Ovidiu, aka "Aidan", a inceput sa scrie la revista LEVEL in anul 2012, incurajat fiind de sotia sa. Raspunsul afirmativ primit de la KiMO (Mircea Dumitriu) l-a ajutat sa dezvolte si mai mult pasiunea pentru gaming si in special retro gaming. In prezent, dupa oprirea publicarii revistei LEVEL si a succesoarei, NIVELUL2, Aidan realizeaza video-uri pe teme de retro gaming si retro tech, pe canalul sau de YouTube, DOSboi Aidan.

Cum producem si crestem un podcast romanesc
Cum producem si crestem un podcast romanesc

Am stat de vorba cu amicul Florin Rosoga despre situatia podcasturilor si a podcastingului din Romania. In ultimii doi ani podcasturile romanesti au inceput sa apara pe toate platformele. Credem ca romanii au inceput, insfarsit, sa descopere avantajele si posibilitatile podcastingului si in Romania. Cu Florin tratam exact aceste aspecte si te invatam cum sa realizezi, gestionezi si cresti un podcast romanesc, in baza cunostintelor noastre.

Curatarea si optimizarea imaginilor in WordPress
Curatarea si optimizarea imaginilor in WordPress

Datorita intrebarilor pe care le-am primit prin email si a unor actiuni de mentenanta a unor website-uri realizate de noi, pe baza de WordPress, am decis sa lansam un episod in care sa tratez problema mentenantei, a curatarii media library-ului din WordPress si cum sa optimizam imaginile pe care le postam in WordPress.

Retrospectiva tech a lui 2021
Retrospectiva tech a lui 2021

Cosmin Tataru, antreprenor si colaborator Kinsta pe zona de migrari WordPress, a revenit la Burzcast pentru a sta de vorba despre ce ni s-a parut noua mai important in 2021, din perspectiva a doi developeri, creatori de website-uri si pasionati de Apple si Microsoft.